eur:
392.85
usd:
367.83
bux:
66228.18
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezés az Erzsébet téren 2021. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Március 15: a kormánypárti és az ellenzéki oldalon is nagy a bizonyítási vágy

Százezres tüntetést szeretne március 15-én Márki-Zay Péter. A hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hangnak adott interjúban beszélt erről. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint csak a mögötte álló pártok elkötelezettségén múlik, hogy nem ismétlődik-e meg az október 23-i fiaskó, amikor kevesen jelentek meg az ellenzék rendezvényén. Március 15-én egyébként a kormánypárti Békemenet is felvonul.

Csalódást okozott az ellenzékiek számára, hogy október 23-án, az előválasztás sikere ellenére kevesen jelentek meg a hatpárti szövetség budapesti rendezvényén, aminek egyik szónoka Márki-Zay Péter volt. Az ellenzéki miniszterelnökjelölt a többi között úgy fogalmazott az egybegyűlteknek: „Számunkra mostantól 2022 áprilisáig, a teljes összefogás jegyében egyetlen egy kérdés maradt, Fidesz, vagy nem Fidesz? Mutassuk meg, hogy abból a gödörből, ahova Orbán Viktor sodorta ezt az országot, a kijárat nem jobbra és nem balra van, hanem csak felfelé.”

Az október 23-i ellenzéki megmozdulás kudarca még nyilvánvalóbbá vált amiatt, hogy ugyanazon a napon a kormánypárti Civil Összefogás Fórum nyolcadik Békemenetén több százezren vonultak fel a CÖF egyik alapítója, Csizmadia László mögött. A Békemenet csatlakozott a kormány hasonlóan nagy létszámú rendezvényéhez, amelyen Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke beszélt: „Ellenfeleink azt hiszik, ha báránybőrbe bújtatják a farkast, akkor nem fogjuk felismerni, de mi rögtön felismerjük, tudjuk róla, hogy farkas. Azt is tudjuk, hogy a farkas megfogja enni a nagymamát, sőt, már meg is ette, ezért tűnt el az összefogás bendőjében mindenki, aki a farkassal cimborát, és higgyék el, van ott még hely az újabb és újabb percemberkék számára” – fogalmazott a miniszterelnök.

Békemenet idén március 15-én is lesz, és kétszer annyi embert várnak rá mint október 23-án – jelentette be január elején Csizmadia László, aki szerint Brüsszel irányába és itthon is bizonyítaniuk kell a kormánypárti oldal erejét.

Március 15-én az ellenzék is bizonyítani akar, Márki-Zay Péter legalábbis mindenképpen. A miniszterelnökjelölt a Magyar Hangnak adott interjúban reményét fejezte ki, hogy a mögötte álló hat párt eléggé elkötelezett az október 23-i fiaskó megismétlődésének elkerülése és egy közös, a 2018 áprilisihoz hasonlóan nagyszabású, százezres ellenzéki tüntetés megszervezése mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×