eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
My favourite Christmas gift calls me grandma
Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

Ha nincsenek ünnepek, a hétköznapok is örömtelenek lesznek

Az ünnep attól különleges, hogy mást csinálunk, mint a hétköznapokon, ráadásul a családi szokások a generációkat is összekötik – mondta el az InfoRádiónak Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus, a Diageo Celebration Index kampány nagykövete.

Az elmúlt év távlatában mindannyian ki vagyunk arra éhezve, hogy végre legyen egy igazi nagy ünnepünk, hiszen a tavalyi évben fizikai távolságot is kellett tartanunk, és nem találkozhattunk a járványos időszakban a szeretteinkkel – fogalmazott az InfoRádiónak Skultéti-Szabó Katalin. Mint mondta, az ünnepek éppen attól mások, hogy megtörik a hétköznapokban érzett monotonságot, kizökkentve bennünket az egyformaságból.

Minden családi rítusnak, ceremóniának vagy szokásnak megvan az identitásformáló ereje, nemcsak az egyén, hanem a család szempontjából is. Ha pedig nincsenek ünnepek, csak a hétköznapok szürkesége, akkor bizonytalanná válunk, amitől a hétköznapok is örömtelenek lesznek – tette hozzá a klinikai szakpszichológus. „Hiszen az ünnepek varázslatot képeznek az életünkben, és megvan a maguk »íze–illata«, ami körüllengi azt” – fogalmazott a szakember. Hozzátette: az ünnepek mindemellett hidat képeznek a generációk között is. Saját példáját említve felidézte, hogy gyerekként az édesanyjával mindig közösen készítettek mézeskalács süteményt karácsony előtt, ezt a szokást most ugyanúgy adja tovább a saját gyerekének.

Skultéti-Szabó Katalin szerint az ünnepekről beszélni mindig nagy boldogság, az pedig külön megtiszteltetés számára, hogy a Diageo Celebration Index nagykövete lehet. Ezzel kapcsolatban egy értékes nyereményjátékra is felhívta a figyelmet, aminek részletei a Facebook- és Instagram-oldalán olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×