eur:
392.84
usd:
367.95
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Polt Péter legfőbb ügyész az Országos Bírói Tanács alakuló ülésén a Kúria épületében 2018. január 30-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Gulyás Gergely: akit kétharmaddal választanak meg, kétharmaddal lehet leváltani

Ellenzéki térfélen ma már napi szinten téma a legfőbb ügyész, Polt Péter leváltása, azonban a kancelláriaminiszter jogászszemmel közelít a kérdéshez.

A szerdai előválasztási vitán is téma volt Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között a legfőbb ügyész pozciója.

Utóbbi szerint a kormánypártok megkezdték Polt Péter "bebetonozását" - azzal, hogy 9 évre meghosszabbították státuszát -, annak jeleként, hogy a kormányzat "fél" attól, hogy hamarosan kormányváltás lesz Magyarországon. Erre példaként a vita mindkét résztvevője megemlítette, hogy épp egy szerdán benyújtott kormánypárti törvényjavaslat kötné kétharmados többséghez a legfőbb ügyész felmentését, illetve hivatalvesztésének kimondását.

Gulyás Gergely erre és az ellenzéki felvetés nyomán kelt sajtótudósításokra csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva reagált.

"A legfőbb ügyész megválasztásának világos szabályai vannak, ezen semmit nem változtat a most benyújtott javaslat" - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hozzátette: teljesen világos szabályai vannak a legfőbb ügyész megbízatása keletkezésének, megválasztásának, és ezeket a kormány frissen benyújtott javaslata egyáltalán nem érinti, eddig is kétharmados többséggel választotta meg az Országgyűlés, és hogyha egy megbízatás kétharmados többséggel keletkezik, a megszüntetésére is csak így van lehetőség.

"Ez utóbbit tartalmazta a jelenlegi törvénymódosítás" - mutatott rá.

Hangsúlyozta még: ez egyébként valamennyi közjogi tisztségviselő esetében így van, "tehát amilyen többséggel keletkezik valakinek a megbízatása, ugyanolyan többséggel lehet megszüntetni is a megbízatást.

"Az a pontosítás, amelyet az előterjesztés tartalmaz, az eddig is létező alkotmányos gyakorlatot foglalja jogszabályba" - magyarázta Gulyás Gergely.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×