eur:
393.36
usd:
366.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Miniszterelnök-jelölti vita: Karácsony Gergely már nem támogatja az MSZP zuglói jelöltjét

Az ellenzéki előválasztás második tévévitájában már voltak éles mondatok: Fekete-Győr András szerint az őszödi beszéd miatt Dobrev Klára esélytelen lenne 2022-ben, Karácsony Gergely vállalhatatlan jelölteket sorolt, köztük saját jelölő pártjáét is.

Az ATV után ezúttal az RTL Klub közvetítette a második ellenzéki előválasztási miniszterelnök-jelölti vitát: ismét Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter ismertette különböző témakörökben az álláspontját. Az előválasztáson a 106 egyéni választókerület indulói mellett a miniszterelnök-jelöltekre is voksolhatnak a szavazók, eddig a legfrissebb hírek szerint már több mint 300 ezren megtették. A szavazás eredetileg vasárnap ért volna véget, de a múlt hét végén technikai okokból leállt a voksolás, ezért két nappal, szeptember 28-ig meghosszabbították a határidejét. A miniszterelnök-jelöltet két körben választják ki, a legtöbb szavazatot kapó három jelöltre a második fordulóban is lehet szavazni.

A második vitában, amely itt nézhető vissza teljes terjedelmében, minden jelölt 14-14 percet kapott álláspontja kifejtésére, de egyben nem használhatták fel az időkeretüket.

Járványkezelés

Első témaként a járványkezelést jelölték meg, az volt a kérdés, hogy mit tenne kormányfőként a jelölt a pandémia idején. Dobrev Klára azt emelte ki, hogy teszteléssel és kontaktkutatással kellene megállítani a járvány terjedését. Karácsony Gergely arra emlékeztetett, hogy a fővárosban milyen lépéseket tettek a pandémia idején, és olyan feladatokat is elláttak, amelyeket a kormánynak kellett volna. Előbb rendelték el a tömegközlekedésben a maszkviselési kötelezettséget, most is megfontolásra ajánlják ezt a megoldást a zárt terekben. Önállóan teszteltek, és elsőként rendeltek el látogatási tilalmat az idősotthonokban. Odafigyelő, bátor kormányzással sokkal hatékonyabban lehetne védekezni szerinte.

Márki-Zay Péter szerint nem lélegeztetőgépeket, hanem teszteket kellett volna venni. Osztrák példát említett, ahol ingyenes teszteket adnak a dolgozóknak, és működik a kontaktkutatás. Jakab Péter arra emlékeztetett, hogy tavasszal 5500 egészségügyi dolgozó lépett ki az állami rendszerből, ezt kell szerinte rendezni. Az államnak kötelessége hetente egy tesztet biztosítani minden állampolgárnak. Fekete-Győr András szerint nem lezárásokra van szükség, hanem minél több embert be kell oltani. Aki vállalta az oltást, azt nem lehet azzal büntetni, hogy maradjon a négy fal között. Az a kérdés, hogyan lehet elérni a magasabb oltottsági arányt, szerinte pénzzel lehetne ösztönözni a polgárokat, ahogy erre van külföldi példa is.

Koalíciós kormányzás

Másodikként a koalíciós kormányzás módszere került terítékre. Karácsony Gergely szerint Budapest a jó példa az együttműködésre, de elismeri, hogy vannak ebben viták, és vannak vidéken negatív példák is. Fekete-Győr András arról beszélt, hogy a koalíciós kormányzásnál nem a posztok lesznek a fontosak, hanem a jövőkép, amelyben az új politikai generáció kap szerepet. Dobrev Klára megrögzött koalícíóhívő lett az Orbán-rendszer alatt. Ez nehéz, tele lesz vitákkal, de az a lényeg, hogy ne vezessen ez szakításhoz, és akkor sikeres lesz. A nők általában jobban össze tudják tartani a koalíciós kormányokat. Márki-Zay Péter azt emelte ki, hogy a miniszterelnök egyfajta vezérigazgató, és nem a hat párt lesz a tulajdonosa, hanem tízmillió magyar ember.

Jakab Péter szerint most nem pozíciót kell osztani, hanem munkát. A koalíciós kormányzás olyan lesz, amilyen országot szeretnének: sokszínű, de sikeres. A döntéshozatal már most is konszenzussal történik. Fekete-Győr András felemlítette az őszödi beszéd évfordulóját, és szerinte

Dobrev Klára emiatt nehezebben tudja legyőzni Orbán Viktort,

ezért arra buzdított, hogy menjen el mindenki szavazni, és voksoljon az új generációra. A DK jelöltje szerint épp ezért jó, hogy az emberekre bízták a döntést. Szerinte nagyon bölcsen fognak dönteni.

Karácsony Gergely azt hangsúlyozta, hogy ne csak az ellenzéki szavazókhoz, hanem a bizonytalanokhoz is szóljanak, mert ők fogják eldönteni a 2022-es választást. Szerinte az ország legnagyobb problémája a megosztottság, ezért az újraegyesítés a legfontosabb. Márki-Zay Péter is a magas részvételt emelte ki, szerinte mindenkinek ez az érdeke, mert akkor tudják képviselni és megszólítani a vidékieket és a bizonytalanokat. Dobrev Klára szerint nem a 2010 előtt kormányzásra kell visszatekinteni, hanem előre kell nézni. Jakab Péter azt emelte ki, hogy most versenyeznek, de a végén együtt kell nyerniük.

A Karmelita-kolostor jövőbeni sorsáról Fekete-Győr András azt mondta, ott a korrupcióellenes ügyészségnek kell lennie, Jakab Péter és Márki-Zay Péter szerint nem a hely fontos, a kormányfőnek az emberek között kell lennie. Dobrev Klára támogatta a Momentum javaslatát. Karácsony Gergely is azt mondta, ott kell lenni az emberek között, és nem lenézni rájuk a magasból.

Melegjogok

Harmadik témaként a melegjogokat vitatták meg, az volt a kérdés, hogy mi lesz a sorsa a vitatott törvénynek. Fekete-Győr András azt mondta jelölttársainak, hogy ne féljenek ettől a témától, mert olyan országot akarnak, ahol jogegyenlőség uralkodik. Ezért el kell törölni a homofób törvényt, lehetővé kell tenni az azonos neműek házasságát és örökbefogadását – mondta. Jakab Péter ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy ő konzervatív ember, és azt ígérte, hogy semmiféle kisebbséget nem tesznek majd céltáblává, de úgy fogalmazott, hogy gyermeke apának és anyának lehet, és házasság csak férfi és nő között köttethet. Márk-Zay Péter olyan országot szeretne, ahol mindenki nyíltan vállalhatja a másságát. Dobrev Klára kiemelte, hogy egész Európában azonos jogokat szeretnének biztosítani. Karácsony Gergely pedig azzal érvelt, hogy ő tűzte ki elsőként a szivárványos zászló polgármesterként, és először mondott beszédet a Pride-on, ezért eltörölné a mostani törvényeket.

Igazi vita indult, amikor Fekete-Győr András azt kérte számon Dobrev Klárán, hogy Csongrád-Csanád megyében egy olyan jelöltet támogat a DK, aki homofób kijelentéseket tett. A DK jelöltje erre is azt felelte, hogy majd a választók eldöntik, hogy kire bízzák az ellenzék képviseletét. Ezért nem is kezdeményeznek etikai eljárást senki ellen az előválasztáson.

Karácsony Gergely kifogásolható jelölteket hozott fel minden vetélytársa pártjából: egy devizahiteles lakáspanamába keveredő momentumos jelöltet említett meg, egy offshore-ügyben érintett székesfehérvári DK-s jelöltet, egy karlendítő ózdi jobbikost, és kijelentette, hogy

Zuglóban nem szavazna az őt is jelölő MSZP jelöltjére, Tóth Csabára, mert korrupciógyanús ügybe keveredett.

Szerinte jó, hogy most derülnek ki ezek az ügyek, és nem a jövő évi kampányban. Kérdésre később azt mondta, a Momentum által jelölt Hadházy Ákosra voksolna, ha kerületi lakos lenne. Jakab Péter azt mondta, a jobbikosok sokat változtak, szakítottak a múltjukkal, vagy pedig elhagyták a pártot. Szeretné, ha maradna a pozitív kampányt, és nem léptetik vissza az ózdi jelöltjüket.

Szociálpolitika

A teljes 13. havi nyugdíj kifizetése Karácsony Gergely szerint kampányfogás, mert közben 11 év alatt a kormány elinflálta a nyugdíjakat, Dobrev Klára is a svájci indexálást hozná vissza. Márki-Zay Péter jelezte, nehéz kihátrálni egy ilyen ígéretből, de a rugalmas nyugdíjrendszer lenne a valós megoldás. Jakab Péter arra emlékeztetett, hogy a 3000 milliárdos magánynyugdíj-pénztári elvonást is vissza kellene adni. Fekete-Győr András megtartaná a 13. havi nyugdíjat, de még sok olyan embercsoport van, akit meg kell támogatni. Dobrev Klára arra emlékeztetett, hogy erre van forrás a költségvetésben, csak át kell csoportosítani a pénzeket. Márki-Zay Péter szerint a Fidesz üres kasszát fog átadni, ezért nehéz lesz az ígéreteket teljesíteni.

A segély helyett munka elve kevés, megélhetést is kell biztosítani – mondta Jakab Péter, és a közmunkások bérét és a minimálbért is rendezni kell. Minőségi munkáért minőségi bért kell fizetni. Karácsony Gergely is a béreket rendezné, stratégiai megállapodást kötne a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal. Minimális jövedelmet kell biztosítani mindenkinek. Fekete-Győr András is a minimumjövedelmet javasolta, a bérrendezésnél pedig a kezdő tanári fizetést nettó 250 ezer forintra emelnék, az egészségügyi szakdolgozóknak pedig az orvosi bérek 60 százalékát kell biztosítani. Márki-Zay Péter viszont az ígéretek teljesíthetőségére emlékeztetett, és nem akar felelőtlen ígérgetést. A gazdaság fellendülése biztosíthat szerinte magasabb béreket, viszont a közmunkások bérét nem lehet a minimálbérre emelni, mert akkor nem térnek vissza a munkaerőpiacra.

Dobrev Kára szerint a csokot csak egy szűk kör tudja kihasználni, de azoknak is segíteni kell, akik nem hitelképesek. Ezért kell megemelni a családi pótlékot. Fekete-Győr András a Fidesz családmodelljét kritizálva kiemelte, hogy 504 ezer ember egyedül neveli a gyermekét, ezért rugalmasabbá kell tenni a támogatási rendszert. Jakab Péter szerint a csok felveri az ingatlanok értékét, ezért inkább bérlakásprogramot kell indítani. Márki-Zay Péter megtartaná a családtámogatásokat, és kiterjesztené a rászorulókra. Karácsony Gergely is bérlakást építene, és kedvezményes lakásfelújítási programot is indítana.

Romák helyzete

Jakab Péter szerint szándékosan tartja nyomorban a kormány a cigány embereket, hogy négyévente egy kis ajándékért rá szavazzanak, ehelyett megélhetést és oktatást kell biztosítani a cigányoknak. Dobrev Klára azt mondta, a mélyszegénységből az oktatás révén nagyon kevesen tudnak kitörni, ezért sokkal többet kell rá költeni. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi felzárkóztató programját ajánlotta a jelölttársak figyelmébe, amely sikeresen zajlik az általa vezetett városban. Azt javasolta, hogy

a közös lista első harminc helyén legyen legalább három cigány ember.

Fekete-Győr András szerint két dologra van szükség: tekintse partnernek a kormány a civil szervezeteket, az oktatásban pedig integrált oktatás kell, és fel kell emelni a tankötelezettséget 18 évre. Karácsony Gergely oktatási és felzárkóztatási programot javasolt.

Rezsicsökkentés

Márki-Zay Péter hangsúlyozta, a valós árat mindig megfizeti valaki, és a piaci körülményeket kell visszaállítani, de szükség van szociális védőhálóra. A paici ár sokszor kedvezőbb lett volna az elmúlt években. Fekete-Győr András szerint a valódi rezsicsökkentés az energiahatékonyság és a fogyasztáscsökkentés. Jakab Péter panelprogramot indítana, enegiahatékonnyá kell tenni, mert ez a rezsicsökkentés az évszázad átverése, mert a piaci ár sokszor alacsonyabb volt, mint a megfizetett ár. Dobrev Klára szerint nem történt valódi rezsicsökkentés, bevezetné a rezsiminimumot, és utána sávosan kellene fizetni. Karácsony Gergely az energiafogyasztás csökkentésére kell fordítani, a kis fogyasztók rezsijét nem szabad növelni.

Paks II szerinte a hazaárulás kategóriája, le kell állítani, és nem szabad eladósodni. Fekete-Győr András zöldenergiát akar, szélerőműveket, Paks II szerinte sem épülhet meg. Jakab Péter óvatosabban fogalmazott, meg kell nézni, hogy mit tartalmaz a titkosított szerződés, utána lehet felelős döntést hozni. Dobrev Klára szerint is fel kell mondani a szerződést.

Határvédelem és migráció

Jakab Péter önálló határőrséget akar, és emellett magyar kvótát vezetne be a magyar munkaerő védelme érdekében. Csak olyan céget támogasson a kormány, amely 90 százalékban magyar munkavállalókat foglalkoztat. Fekete-Győr András szerint ha az unió a kvóták szerint elosztás mellett dönt, akkor be kell fogadni a migránsokat. A határokat védje az EU, erre alkalmas a déli határkerítés. A háború elől menekülőkkel humánusan kell bánni, de nem bevándorlási válság van, hanem kivándorlási. Márki-Zay Péter megtartaná a kerítést, a befogadott migránsokat pedig felülvizsgálná. Dobrev Klára szerint is maradna a kerítés, és az illegális bevándorlásra minden jelölt nemet mond. Karácsony Gergely is a magyar munkaerő elvándorlását állítaná meg, a bevándorlókkal pedig emberként kell viselkedni.

Dobrev Klára ismét felhozta a kétharmados törvények eltörlését, Karácsony Gergely szerint ez politikai humbug. Fekete-Győr András az erről szóló 25 pontjukat ajánlotta. Jakab Péter úgy nyilatkozott, hogy ez a rendszer csak az erőből ért, nem szabad, hogy megremegjen a lábuk, helyre kell állítani a jogállamot. Márki-Zay Péter szerint az alaptörvény jogellenességének kimondása nélkül nem lehet elszámoltatás.

Zárszó

Dobrev Klára szerint a demokratikus Magyarország győzni fog, de a kormányzáshoz le kell bontani Orbán Viktor rendszerét. Ehhez kellő erő, bátorság és tudás kell.

Fekete-Győr András szerint a korábbi arcokkal nem lehet leváltani a rendszert, ezért az új generációnak kell lehetőséghez jutni, és azt kérte, szavazzanak rá és a Momentum jelöltjeire, mert csak velük van korszakváltás.

Jakab Péter valódi rendszerváltást ígér, nem csak a szaavzóknak, hanem az édesapjának is, ehhez összeáll olyanokkal is, akikkel korábban szóba sem állt volna.

Karácsony Gergely szerint az előválasztás arról szól, hogy a választók kiben látják Orbán Viktor legyőzőjét. Azoknak lenne a közös nevezője, akik jövő áprilisban is győzni akarnak.

Márki-Zay Péter szerint az összefogás csak szükséges, de nem elégséges feltétel a győzelemhez. Ehhez hiteles jelöltre kell szavazni a hátralévő négy napban. A gödörből aljáról nem jobbra és nem balra, hanem csak felfelé van.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×