eur:
393.11
usd:
367.78
bux:
67042.09
2024. április 26. péntek Ervin
Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója beszél az Alapfokú közösségi zeneoktatás program sajtótájékoztatóján a pécsi Gandhi Gimnáziumban 2020. július 22-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Romaügyi kormánybiztos: a hangsúly az egyénen van

Termelőműhelyek létrehozása, roma közösségekkel való párbeszéd, a kormányzati intézkedések társadalmasítása – ezeket tartja a legfontosabb feladatainak Sztojka Attila, a roma kapcsolatokért felelős, frissen kinevezett kormánybiztos.

Az augusztus elején kinevezett új romaügyi kormánybiztos a Jelen hetilapnak nyilatkozva kifejtette, elsődleges feladata a roma közösséggel való párbeszéd és egyeztetési mechanizmusok koordinálása. Mint mondta, a kormányzati intézkedések társadalmasításán dolgozik, igyekezve a civil roma támogatások hatékonyságát növelve. Mindez azonban nem zárja ki annak lehetőségét, hogy egyeztessen Vecsei Miklós miniszterelnöki biztossal, akinek a felzárkózó településeken megvalósuló intézkedéseket kell összehangolnia és felügyelnie.

„A cél közös.”

Arra a kérdésre, hogy nem kellemetlen-e a kormánynak, hogy Farkas Flórián még mindig pozícióban van, Sztojka Attila úgy válaszolt, nem gondolná, hogy a roma politika kizárólag az említett illetőről szólna. „Van miniszterelnöki biztos […]. Van helyettes államtitkárságunk, a Belügyminisztérium együttesen koordinálja a felzárkózáspolitikát. Most már személyemben kormánybiztos is van. Ez is azt mutatja, hogy a kormány komolyan veszi a társadalmi felzárkóztatást, amire nagy hangsúlyt fektet.”

A romaügyi kormánybiztos a társadalmi felzárkózás folyamatával kapcsolatban megjegyezte, hogy már húsz éve dolgozik ezen a területen, tíz éve pedig a szakpolitika aktív részeseként a programok 90 százalékához van köze. „De elfogultság nélkül mondhatom,

amit 2010-től szükségesnek láttunk bevezetni, az a munka beérett.

Ezt igazolják a pozitív mutatók.” Példaként említette, hogy a „Nő az esély” projektben 1026, többségében roma származású nő foglalkoztatása valósult meg. Kilencven százalékuk a mai napig is dolgozik a rendszerben, megállták a helyüket. Megemlítette az ösztöndíj-rendszerüket is, amelyben tízezer diák vesz részt, az összeg nagysága a tanulmányi eredménytől függ. A komplex telepprogram 97, nem városi rangú önkormányzatot érint, ahol túl a lakhatási körülmények javításán, humánfejlesztés is történik, amelynek a legvége a foglalkoztatás.

A Nyíregyházán zajló telepfelszámolási projektről – amely során az ott élőket átköltöztették egy másik szegregátumba – elmondta: „nem dózerban gondolkodunk, s nem hisszük, hogy pusztán a lakhatás körülményeinek javítása megoldja a problémát. Sztojka Attila szerint a hangsúly az egyénen van. A cél az, hogy az átmeneti időszakban is lakhatást biztosítsunk, majd aztán a foglalkoztatás eredményeképpen – kiegészítve a családtámogatási rendszer lehetőségeivel – saját tulajdonhoz jusson mindenki.

Az új romaügyi kormánybiztos mások mellett beszélt még az oktatást érintő szegregációról is.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×