eur:
394.67
usd:
370.9
bux:
66431.02
2024. április 16. kedd Csongor
Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az éjszakai műszakban a fővárosi Szent László Kórházban 2020. április 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Meglepően alakul a rettegett delta variáns terjedése Magyarországon

A világ más országaihoz képest itthon jelenleg igen alacsony a jelenléte.

„Magyarországon eddig öt esetben mutatták ki az indiai mutánst” – válaszolta az Mfor.hu érdeklődésére a Koronavírus Sajtóközpont.

Mint arról az Infostart is beszámolt, György István, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs május 28-i tájékoztatóján tudatta, hogy Magyarországon is megjelent az akkor még indiainak nevezett, ma már delta variánsnak hívott koronavírus mutáció. Müller Cecília országos tisztifőorvos akkori közlése szerint nem tudni, hogy hogyan kapta el a két érintett a vírust, utazási előzményük nem volt, állapotuk viszont nem volt súlyos, csak egyikük volt kórházban, de nem lélegeztetőgében, és már kifelé tartott a betegségből.

A delta variánst június közepéig már 74 országban mutatták ki, elsősorban a szegényebb államokban. Azonban Amerika vagy Skandinávia sem mentes ettől a törzstől; a briteknél pedig az ország újranyitását négy héttel tolták el a megjelenése miatt. Ott az esetek több mint 90 százalékáért felelt múlt héten a variáns, míg az USA-ban 10 százalékért, viszont hétről hétre duplázódik a deltával megfertőzöttek száma.

A WHO áprilisban kezdte el megfigyelni ezt a törzset, és már májusban aggodalomra okot adó variánsként tartotta azt számon. Ismereteink szerint erőteljesebb tünetekkel jár egy fertőzés, ha a delta okozza azt. A tipikus tünetek a törzs elkapása esetében a következők:

  • hasfájás
  • hányinger
  • hányás
  • étvágytalanság
  • halláskiesés
  • ízületi fájdalom.

Szakértők szerint ugyanakkor a delta másféle tünetekkel jár, amiről korábban itt írtunk bővebben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×