eur:
393.19
usd:
366.75
bux:
66831.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Vámos György: létfontosságú a kereskedelmi üzletek nyitva tartása

Az egész kereskedelmi szektor számára létfontosságú, hogy az év hátralévő részében is nyitva maradjanak - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György beszélt a négyzetméter alapú korlátozások betartásáról is.

A kereskedelmi szektor már nagyon várta a boltok megnyitását - hangsúlyozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A zárva tartásra kötelezett iparcikk boltok és különféle szolgáltatások nyithattak újra. A kezdeti tapasztalatok egyértelműen kedvezőek, hiszen egyik oldalról a vásárlók elfogadták, hogy négyzetméter-korlátozás mellett léphetnek be az üzletbe – és természetesen a maszkviselet továbbra is kötelező –, másik oldalról a kereskedőknek sikerült átállni az új szabályozásra, annak már minden elemét alkalmazzák a feliratozástól kézfertőtlenítő lehetőség biztosításáig. A hosszabb nyitva tartás pedig egyértelműen kedvező, hiszen széthúzta a vásárlásokat.

Vámos György kitért a négyzetméter alapú korlátozások betartására is: ez semmiféle hátrányt nem jelent a vásárló számára, hiszen nem a pénztárak előtt kell esetleg sorban állni, ha sokan vannak az üzletben, hanem az üzlet előtt, ahol viszont ügyelni a másfél méteres távolság betartására.

"Nyilvánvaló, hogy a vásárlók számolása – hiszen valamilyen módon ellenőrizni kell, hányan mennek be az üzletbe – többletmunkát jelent. Többféle technikával tudják ezt megoldani, ugyanakkor a bejáratnál bármilyen megoldással is végzik ezt a feladatot, amúgy is figyelni kell a vásárlókat, például a maszkviselet miatt.

Úgy tűnik, hogy ügyes szervezéssel ezt a kereskedők meg is oldják."

Hozzátette: ott, ahol többen dolgoznak, könnyebb szervezési, munkaerő-átcsoportosítási lehetőségekkel élni, mint a kisebb boltokban, viszont úgy tapasztalják, mindenki meg tudja oldani ezt a feladatot, fennakadásról még nem hallottak.

A Kereskedelmi Szövetség főtitkára beszélt az üzletek második féléves várakozásairól is. Mint mondta, azzal szembe kell nézni, hogy az iparcikk-vásárlásokban eddig is óvatosak voltak a vásárlók, már a boltzár előtti időszakban is. Lassú felfutásra lehet számítani a következő egy-két hónapban. A második félévre, ha a járványhelyzet sokat javul, akkor a vásárlások is jobban fog nőni.

A főtitkár szerint az egész kereskedelmi szektor számára létfontosságú, hogy az év hátralévő részében nyitva maradjanak az üzletek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×