eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin

Szlávik János: a brit mutáns terjedése okozhatja a koronavírus-fertőzöttek számának növekedését - a nap hírei

Újabb 94 ember halálát okozta a koronavírus-fertőzés Magyarországon. Magyarország önellátóvá vált a vírus ellen védelmet adó maszkokból – közölte a pénzügyminiszter.

Egy nap alatt újabb 1548 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Meghalt 94 többségében idős, krónikus beteg. 4014 embert ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 77 ezret. A járvány kezdete óta már több mint 391 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma csaknem eléri a 14 ezret.

Az országos tisztifőorvos szerint továbbra sincs itt az ideje a korlátozások enyhítésének. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a mutatók többnyire stagnálnak illetve 2 hét óta először ismét nőtt az aktív fertőzöttek száma és a szennyvízben is emelkedik a vírus örökítő-anyagának mennyisége.

A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa szerint a brit mutáns terjedése okozhatja a koronavírus-fertőzöttek számának növekedését. Szlávik János az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a kórokozó nagy mértékben változik, folyamatosan fedeznek fel újabb változatokat, amelyek ráadásul különböző tüneteket is okoznak.

Egy allergia elleni szer koronvírus elleni alkalmazásán dolgozik egy nemzetközi csoport pécsi kutatók részvételével. A Pécsi Tudományegyetem közleménye szerint azt vizsgálják, hogy az úgynevezett azelasztint tartalmazó orrspray képes-e visszaszorítani az orrnyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában.

A pénzügyminiszter szerint Magyarország önellátóvá vált a vírus ellen védelmet adó maszkokból. Varga Mihály kiemelte: a Vajda Papír az Egészségipari Támogatási Programban üzembe állította azokat a gépsorokat, amelyekkel napi 1 millió orvosi eszköz minőségű maszk készül majd Dunaföldváron. (Interjúnk itt olvasható.)

Ismertette a nyitásról szóló konzultáció témáit a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba elmondta: megkérdezik az embereket a korlátozó intézkedések feloldásának ütemezéséről, illetve arról, hogy jogosítson-e könnyítésekre a védettségi igazolvány. Szerda este már élesítették is, a kérdésekről és a kitöltés mikéntjéről itt olvashatnak.

Orvosokat és nővéreket kér az uniós tagállamoktól Szlovákia a koronavírus-járvány leküzdéséért. Az ország jelenleg az első helyen áll a világon az összlakosságra számított halálos áldozatok számában. Az osztrák védelmi minisztérium jelezte: kész katonaorvosokat és ápolókat küldeni Szlovákiába.

Az idén és jövőre további 150-150 millió adag oltóanyagot vásárolhat a tagállamok nevében a Modernától az Európai Bizottság. Brüsszel november elején hagyta jóvá az amerikai vállalattal kötött oltóanyag-beszerzéséről szóló első szerződést, amely 160 millió adag koronavírus elleni oltóanyag megvásárlását teszi lehetővé.

Az Európai Unió új program létrehozásával gyorsítja fel a koronavírus-járvány elleni védekezést - jelentette be az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen azt mondta, hogy a HERA Incubator nevű program a felkészültség növelésére, az új vírusmutációk ellen is hatékony vakcinák fejlesztésére és a gyártási kapacitás bővítésére összpontosít.

Az Egyesült Államok a hónap végéig kifizeti több mint 200 millió dolláros tartozását az Egészségügyi Világszervezetnek. Antony Blinken külügyminiszter a Biztonsági Tanács ülésén közölte azt is, hogy országa jelentős összeggel fogja támogatni a COVAX programot, amelynek célja, hogy méltányosan osszák el a koronavírus-oltóanyagokat a világ országai között.

A fiatalok mobilitását, valamint a V4-együttműködés újabb nemzedékek körében való népszerűsítését célzó projekteket kíván támogatni az országcsoport a negyedével megemelt Nemzetközi Visegrádi Alap megemelt, 10 millió eurós költségvetéséből. Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország kormányfői a V4 együttműködés 30. évfordulója alkalmából tartott krakkói csúcstalálkozón digitális projektekről szóló nyilatkozatokat is aláírtak.

A háziorvosi praxisközösségek létrehozásának elhalasztását kéri a kormánytól az MSZP. Szelényi Zoltán, az ellenzéki párt egészségügyi kabinetjének tagja azt mondta: a koronavírus elleni oltással kapcsolatos feladatokat a háziorvosi karra terhelték úgy, hogy az orvosok nem kapnak érdemi segítséget.

A Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét választotta lelkészi elnökévé a Magyarországi Református Egyház új összetételű zsinata. Balog Zoltán megválasztása után azt mondta: sok ügyben szembe fognak menni az árral, amihez szerinte bátorság kell.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×