eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Angela Merkel német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke (b-j) az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletén Brüsszelben 2020. december 10-én, az esemény nyitónapján.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Partraszállás helyett zátonynak ütközésről beszél az ellenzék

Az ellenzék szerint a kormányoldal hiába hirdeti, hogy győzött az Európai Unió büdzséjével és a jogállami mechanizmussal kapcsolatban, valójában kudarcot vallott.

Az MSZP szerint Orbán Viktor partraszállás helyett zátonynak ütközött. Ujhelyi István, a párt EP-képviselője úgy látja: a magyar kormány kapitulált az észérvek és az Európai Unió előtt, a miniszterelnök nem tudta megakadályozni, hogy jogállami feltételekhez kössék az uniós kifizetéseket.

A mechanizmus a Fidesz határozott szándékával ellentétben jövőre életbe fogni lépni, ráadásul módosítások nélkül – hangsúlyozza az MSZP-politikus.

❌ ORBÁN PARTRASZÁLLÁS HELYETT ZÁTONYNAK ÜTKÖZÖTT! ❌ ? Megszületett a megállapodás: a vétóval fenyegető Orbán-kormány...

Közzétette: Ujhelyi István dr.2020. december 10., csütörtök

Az olcsó magyar munkaerőért sok mindent elnéztek eddig is, és el fognak nézni ezután is – a Jobbik elnöke így reagált az uniós büdzsé elfogadásának hírére. Jakab Péter megjegyzi azt is:

a Szájer-botrány után a miniszterelnök hiretelen meglágyult és már nem akart hónapokig harcolni, nem akarta eltörölni a jogállamisági feltételt,

azzal is megelégedett, ha később kezdik el élesben alkalmazni. Azt írta: az okos ember önként is kompromisszumot köt, mert tudja, hogy egy közösség csak így működhet hatékonyan. A butának ehhez a felismeréshez kell egy pofon – teszi hozzá.

Megjött a hír, Orbán elfogadta az EU feltételeit, mely szerint jogállami kritériumokhoz kötik az uniós támogatások...

Közzétette: Jakab Péter2020. december 10., csütörtök

Donáth Anna, a Momentum EP képviselője úgy reagált: amit Orbán Viktor győzelmének ad el mindenki, az igazából látszatkonfliktusok összessége. Szerinte

nem a kormányfő érdeme, hogy a jogállamisági mechanizmus nem terjed ki a migrációra és családpolitikára, mert erre valójában soha nem terjedt ki.

Azt sem neki sikerült elérnie, hogy meg tudja támadni Bíróságon a jogszabályt, ez a lehetőség ugyanis 2004 óta fennáll. Donáth Anna szerint a jogállamisági mechanizmus alkalmazási körét sem sikerült szükíteni, hiszen a jogszabály, szövegét tekintve változatlanul, a Fidesz által kritizált formában lép életbe.

Orbán Viktor elállt a vétótól, amivel nem érte el a célját: jogállamisági mechanizmus ugyanis lesz. Amit Orbán Viktor...

Közzétette: Donáth Anna2020. december 10., csütörtök

Dobrev Klára és a DK szerint tegnap estig Orbán Viktor még hihette azt, hogy a vétó ügyében elszenvedett vereségét talán képes lehet majd győzelemként tálalni Magyarországon, de ez a lehetőség tegnap elúszott. A Demokratikus Koalíció szerint Orbán minden lényeges pontban vereséget szenvedett:

1. A jogállami mechanizmusról szóló jogszabály szövege egyetlen ponton sem változott, Orbán Viktornak egy vesszőt sem sikerült kivetetnie belőle.

2. Vera Jourova jogi ügyekkel foglalkozó uniós biztos világosan kifejtette, hogy szó sincs több éves haladékról, a Bíróság pár hónap alatt döntést fog hozni az ügyben.

3. A Tanács elfogadta a holland miniszterelnök szigorító javaslatát is, amely szerint a vizsgálati időszak január elsejével mindenképpen elindul.

A Demokratikus Koalíció szerint a tegnap esti történések után Orbán csak annyira állíthatja magáról, hogy győzött, mint Donald Trump tette az amerikai elnökválasztás után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×