eur:
394.94
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Megkönnyíti az erdőjárók dolgát a Fa Book

350 képpel és csaknem 20 erdőtársulással bővítette fahatározó mobilalkalmazását az Országos Erdészeti Egyesület. A Fa Book nevű applikáció ingyenes, és térerő nélkül is használható.

Az Országos Erdészeti Egyesület három évvel ezelőtt alkotta meg a Fa Book nevű ingyenes, és offline is használható fahatározó alkalmazást, amely most tovább bővült - mondta az InfoRádióban Elmer Tamás, a szervezet főtitkára.

Az applikáció 111 hazánkban előforduló fa- és cserjefaj leírását tartalmazza, illetve ad segítséget a meghatározásukhoz, felismerésükhöz.

"Most 350 fotóval bővítettük az applikációban elérhető képeket, valamint egy olyan modullal, ami az egyes erdőtársulástípusokat vonja egybe, és ennek segítségével aki meghatároz egy fafajt, az a körülötte álló fajokat is egységben tudja látni, és megtanulhatja, mely fafajok élnek együtt" – ismertette a fejlesztés eredményeit Elmer Tamás. Ezzel arra is rámutatnak, hogy az erdő az egy nagyon összetett ökoszisztéma, valamint arra is, hogy miért fontos a biodiverzitás.

"A Fa Book alaktani jellemzők alapján segít meghatározni egy adott fa vagy cserje faját" – tette hozzá a főtitkár. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a kíváncsi erdőjáró közelről megszemléli az adott fát, a leveleit, rügyét, virágát, az alakját, a kéreg mintázatát, és az ezeknek a morfológiai jellemzőknek megfelelő ikonokat bejelöli az applikációban. Például, hogy milyen a levél alakja, vagy ha lát virágot tavasszal, akkor a színét, ősszel pedig a termés alakja alapján kap iránymutatást az érdeklődő, az alkalmazás pedig egy algoritmus segítségével folyamatosan szűkíti a lehetséges találatokat. "Minél több jellemzőjét visszük be az adott fafajnak, annál gyorsabban és jobban leszűkíti a lehetséges fajra a keresést" - tette hozzá a főtitkár.

A Fa Book most kiegészült egy kvízjátékkal is, amelynek részleteit az Országos Erdészeti Egyesület Facebook-oldalán ismerhetik meg – tette hozzá Elmer Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×