INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

budapest

közlekedés

wintermantel zsolt

kerékpár

bkk

karácsony gergely

tanévkezdés

Biciklisek a fővárosi Nagykörúton kialakított ideiglenes kerékpársávon 2020. május 23-án.

Wintermantel Zsolt: folytatódik a néhány hónapja kezdődött "emberkísérlet"

Infostart / MTI

Hatalmas káoszra készüljenek kedden a Budapesten közlekedők - mondta Wintermantel Zsolt, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának Fidesz által delegált tagja, a tanévkezdésre utalva és Karácsony Gergely főpolgármesternek a nagykörút új forgalmi rendjéről szóló bejelentésére reagálva.

A kormánypárti politikus azt mondta: Karácsony Gergely bejelentése legalább két hetet késett és csak azt bizonyítja, hogy folytatódik a néhány hónapja kezdődött "emberkísérlet". "Tipikus Karácsony Gergely-es részmegoldás született" - értékelt, majd úgy fogalmazott:

"olyan nincs, hogy a körút egyik szakaszán visszaállítja a kétsávos közlekedést, miközben a parkolást megszünteti, a másik részén pedig nem".

A fideszes politikus álláspontja szerint a főváros vezetése kapkod egy olyan helyzetben, amit saját maga idézett elő, és amit az általuk megrendelt közvélemény-kutatás sem támaszt alá.

Wintermantel Zsolt azt mondta, bízik abban, hogy a budapesti autósok felelősen, egymásra odafigyelve fognak közlekedni, de "ne gondoljuk azt, hogy egyszerű lesz a helyzet".

Az eseményen a politikai elemzők dolgának nevezte annak megítélését, hogy Karácsony Gergely mostani döntésével a Demokratikus Koalíció "politikai zsarolásának" engedett, vagy meghallgatta Fürjes Balázs és a Fidesz jobbító szándékú javaslatait.

Wintermantel Zsolt az új közlekedési rend kapcsán azt sürgette, hogy

térjenek vissza a tervezőasztalhoz és a tárgyalóasztalhoz, és együtt gondolkodjanak Budapest közlekedéséről.

Javaslata szerint vissza kellene térni a Fővárosi Közgyűlés által korábban jelentős számban támogatott, "határozott és világos célokat meghatározó" Budapesti Mobilitási Terv megvalósításához.

Ezeket csak egymásra épülve, a szakma szabályai szerint lehet elérni, nem pedig ad hoc módon, sávok felfestésével - mondta, hozzátéve, hogy elkerülhető lett volna a "fiaskó", ha a főpolgármester hamarabb meghallja a Fidesz és a szakma javaslatait.

A főpolgármester hétfői bejelentése szerint kompromisszumos megoldás született a nagykörút új forgalmi rendjének ügyében. A Blaha Lujza tér és a Petőfi híd között kétsávos lesz az autós közlekedés és a parkolósávokból alakítanak ki kerékpárutakat. A körút többi szakaszán marad a kétszer egysávos gépjármű-közlekedés, mert ott nem lehet együtt kialakítani a kétszer két sávot és a biciklisávot.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018