eur:
394.07
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orbán Viktor: a kórokozó behurcolása a fő veszély - a nap hírei

Győzelemként értékelte az uniós költségvetésről és a gazdaságvédelmi alapról szóló megállapodást a kormányfő. Jóváhagyta a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzési eljárás elindítását a Budapesti Közlekedési Központ Igazgatósága. A mesterképzésre felvett hallgatók növekvő számát hangsúlyozta az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese. A nap legfontosabb hírei július 24-én.

Fontos momentumnak nevezte Magyarország és az Európai Unió számára is a hosszú távú uniós költségvetés és a gazdaságvédelmi alap elfogadását a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: a nyugat gyengülő gazdasági teljesítménye és a koronavírus-járvány miatt nagy szükség volt a megállapodásra. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kiemelte: most a kórokozó behurcolása a fő veszély.

A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartásának fokozott ellenőrzését kérte a rendőrségtől az operatív törzs. A testület felkérte az országos tisztifőorvost, hogy vizsgálja felül a külföldi országok beutazási besorolását.

Újabb 18 embernél mutatták ki az új koronavírust, ezzel 4.398-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Újabb elhunyt nincs, így a halálos áldozatok száma már negyedik napja változatlanul 596. 3.312-en meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 490.

Ismét dolgozhatnak a közvetlen betegellátásban a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók. Az emberi erőforrások minisztere visszavonta az érintettek mentesítésére március közepén bejelentett utasításokat.

Az uniós források is a gazdaság újraindítását és a munkahelyek megőrzését szolgálják - erősítette meg a pénzügyminiszter. Varga Mihály az újabb támogatási szerződések aláírásán kiemelte: ezek a vállalkozások olyan fejlesztéseket valósítanak meg, amelyekkel versenyképesebbé teszik termelésüket, megőrzik a munkahelyeket és újakat hoznak létre.

Megérkezett Tatára az első négy, német gyártású Leopard típusú harckocsi.Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: az új eszközökkel a Magyar Honvédség megkezdi páncélos fegyvernemének fejlesztését.

Jóváhagyta a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzés elindítását a Budapesti Közlekedési Központ Igazgatósága. Mivel a 6 milliárd forintos kormányzati hozzájárulásról még nincs szerződés, a BKK csak feltételes eljárást írhat ki. Karácsony Gergely főpolgármester szerdán az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: eredményes tender esetén a rekonstrukció jövő tavasszal indulhat, és a Lánchidat a főváros fennállásának 150. évfordulóján, 2023-ban adhatják át.

Részlegesen felfüggesztette a 3-as metróvonal rekonstrukciójára kötött szerződést a BKV.A közlekedési társaság közölte: a hónapok óta tartó tárgyalások nem vezettek eredményre a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel. Az alagútfelújítást végző cég 18 milliárd forint pluszpénzt követel az állomások felújításnak csúszása miatt.

Az idén több mint 12 ezer hallgatót vettek fel mesterképzésre, ez 8 százalékkal több, mint tavaly - mondta az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában. Vanó Renáta a felsőoktatási ponthatárok csütörtöki ismertetésére utalva arról is beszélt, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az idén is a tudományegyetemek voltak a legnépszerűbbek.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány célja a hallgatók számának csökkentése, a felsőoktatás leépítése. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese rendkívül aggasztónak nevezte, hogy idén 68 ezer diák nyert felvételt a magyar felsőoktatásba, tízezerrel kevesebb, mint tavaly, és mintegy harmincezerrel kevesebb a 2010-es 97 ezernél.

Ingyenessé tenné a diplomaszerzést az LMP mindazok számára, akik megfelelnek a felvételi követelményeknek. Az ellenzéki párt szerint el kell törölni a felvételi keretszámokat is. Kanász-Nagy Máté, az LMP politikusa kifogásolta, hogy mindössze 68 ezren jutottak be egyetemre, főiskolára.

A gyöngyöspatai ügyben minden jogosultnak átutalták a számára megítélt kártérítés felét, az összeg hiányzó részét egy hónapon belül kapják meg - jelentette be az illetékes miniszterelnöki megbízott.Horváth László arra is felhívta a figyelmet, hogy a parlament által támogatott törvénymódosítás szerint a továbbiakban hasonló perekben a bíróságok nem ítélhetnek meg pénzbeli kártérítést.

Nem szabadulhat a börtönből az a fotós, aki hat évvel ezelőtt megerőszakolt egy lányt az ELTE fonyódligeti gólyatáborában. A Kecskeméti Törvényszék másodfokú tanácsa döntött arról, hogy nem bocsátható feltételes szabadságra a férfi, mert személyisége, előélete miatt fennállhat a bűnismétlés lehetősége.

Isztambulban hatalmas rendőri készültség mellett több ezer hívő részvételével megtartották az első imát az immár hivatalosan is mecsetként működő Hagia Sophia székesegyházban. A szertartáson a török elnök is részt vett. A görög ortodox egyházak gyásznappal reagáltak a székesegyház mecsetté alakítása miatt.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×