eur:
392.76
usd:
366.14
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Túrázók az első magyarországi via ferratán, az úgynevezett vasalt úton a cseszneki várnál 2013. szeptember 21-én. Az augusztusban átadott sziklamászó falat a Kőmosó-szurdokban építették ki.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

A köztéri fitneszparkokat és via ferratákat is figyelik már

Újraszabályozta az innovációért és technológiáért felelős miniszter a mutatványos berendezések biztonságát, kiegészítve a szórakozási célú sporteszközökkel is.

Az új rendelet értelmében november 30-tól már nemcsak a kaland-, aqua- vagy vidámparkokat, hanem például a köztéri fitneszparkokat és mászófalakat is ellenőrzi a fogyasztóvédelmi hatóság – közölte az InfoRádióval Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Az ellenőrzés alkalmával az üzemeltetőnek be kell mutatnia az érintett eszközök műszaki vizsgáját igazoló dokumentumot, vagyis az úgynevezett megfelelőség-értékelési tanúsítványt, amely azt szavatolja, hogy biztonságosak és az előírásoknak megfelelnek – magyarázta Keszthelyi Nikoletta. Hasonlóképp egy adattáblát is fel kell tüntetni, ami elsősorban a felhasználóknak lehet fontos, hiszen ennek alapján derülhet ki, hogy hányan használhatják, tehát mekkora az eszköz terhelhetősége. De rendelkezésre kell állnia egy üzemeltetési naplónak is – tette hozzá a helyettes államtitkár –, amely révén nyomon követhető az eszköz műszaki állapota.

Keszthelyi Nikoletta arra is kitért, egyes eszközök, mint a mászófalak, illetve a via ferrata pályák magasabb veszélyességi kategóriába sorolandók, így ezek esetében a megfelelő dokumentációval, illetőleg képzettséggel rendelkező kezelőszemélyzetet is biztosítania kell az üzemeltetőnek, amit szintén ellenőrizhet a hatóság.

A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte, a szabályszegők ellen piacfelügyeleti eljárást indít a hatóság, a bírság összege a hiányosságok mértékétől függ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×