eur:
393.37
usd:
367.78
bux:
66182.13
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Az egyik első beküldött fotó: komáromi hídterhelési próba maszkban, 2020. május 16. (Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszék) – omikk.bme.hu/Oravecz István

Koronavírus-relikviákat gyűjt a Műegyetem levéltára

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó dokumentumokat és személyes emlékeket gyűjt az egyetem szervezeti egységeitől és az egyetemi hallgatóktól, oktatóktól, munkatársaktól és volt diákoktól a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára.

Jelenleg több mint 150 dokumentum (szöveg-, illetve képfájl) található a „virotékában”, mivel az egyetemi honlapokon közzétett dokumentumokat, illetve híranyagokat már most rendszerezve archiválták – mondta el a kezdeményezéssel kapcsolatban Batalka Krisztina, a műegyetemi levéltár vezetője. „Úgy gondoljuk, hogy

a kortárs eseményekre adott válaszok személyes forrásait szintén mielőbb be kell gyűjteni, mielőtt azok elvesznek,

ebben is elsődleges a levéltárak szerepe. A gondolatok, emlékek rögzítése az egyetemi polgárokon is múlik, ezért ösztönözzük a BME hallgatóit, oktatóit, munkatársait és öregdiákjait, akik már eddig is dokumentálták személyes tapasztalataikat a koronavírus-járvány kitörése, valamint a veszélyhelyzet kihirdetése óta, hogy keressenek meg minket” – olvasható az intézmény közleményében.

A speciális gyűjtemény gyarapításában a jelenlegi és egykori egyetemi polgárok

  • saját naplóbejegyzések,
  • hangjegyzetek,
  • közösségi média posztok,
  • fotók,
  • videók, vagy akár
  • művészeti alkotások (vers, próza, rajz, festmény),
  • tárgyi emlékek
  • BME Levéltár részére történő felajánlásával vehetnek részt.

Ezekből a távoktatás és –tanulás, az otthonról végzett munka, a szakmai és tudományos életre gyakorolt hatások, az egyetemi szolgáltatások változása, a mindennapi élet ritmusának és tereinek változásai (beleértve a vidéki hallgatók hazaköltözésével kapcsolatos változásokat), a kapcsolattartás változásai (egyetemi, családi, baráti), valamint a korlátozások egyéb életmódbeli következményei is kirajzolódhatnak. (A jelenlegi gyűjteményből képek láthatók a bme.hu cikkében.)

Világszerte indultak hasonló gyűjtések

Az egyetemi levéltárosok világszerte felismerték annak jelentőségét, hogy közösségük, intézményük történetének e különleges időszakát proaktívan és minél teljesebb módon megörökítsék az utókornak. A Műegyetem a magyar felsőoktatási intézmények közül elsőként csatlakozott a világ legjelentősebb egyetemei, az Oxford, Cambridge, Caltech, Yale, MIT, Harvard, Stanford mellé a kezdeményezéssel. Itthon a Magyar Nemzeti Levéltár tett közzé korábban hasonló felhívást, a BME azonban kizárólag a saját jelenlegi és egykori egyetemi polgárai jelentkezését várja.

A dokumentumok beküldésének, megismerhetőségének és az adományozott dokumentumok felhasználási lehetőségeiről és feltételeiről a BME Levéltár honlapján lehet tájékozódni. A tervek szerint a beküldött és publikálásra is engedélyezett magániratok válogatását a Műegyetem Topotéka oldalon teszi közzé az intézmény. Ez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem online helytörténeti gyűjteménye, amely a BME jelenét és múltját felidéző képeket, nyomtatványokat, iratokat, filmeket és hanganyagokat tárol.

A BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár szervezetében működő Levéltár elsősorban a Műegyetem hivatalos iratait gyűjti, őrzi és teszi kutathatóvá, ám emellett az intézmény polgárainak emlékeit, dokumentumait, személyes történeteit is archiválja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×