eur:
394.36
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels

Nem vizsgálhatja az Alkotmánybíróság a gépjárműadó-elvonást

Ellenzéki képviselők kifogásolták a költségvetés vonatkozó rendeletét, de az Ab szerint nincs hatásköre ez ügyben eljárni.

Az ellenzéki képviselők (a parlamenti képviselők mintegy negyede) a gépjárműadó eddig az önkormányzatoknál maradt 40 százalékának elvételét kifogásolva nyújtottak be indítványt az Alkotmánybírósághoz, amelyben Magyarország 2020. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól szóló 92/2020. (IV.6.) Korm. rendelet 4. paragrafusa elleni utólagos normakontrollt kért, mert véleménye szerint nemzetközi szerződésbe ütközik.

A benyújtók szerint az önkormányzatok túlnyomó többségének a gépjárműadó az egyetlen jelentős és gazdasági válság esetén is biztos költségvetési forrása. Ráadásul olyankor éri őket a válsághelyzettel indokolt elvonás, amikor a kormány a járvány miatt plusz feladatokkal terhelte meg az önkormányzatokat: többek között a hatósági karanténba helyezett állampolgárok ellátása, az ehhez szükséges anyagi fedezet biztosítása, a közterületek fokozott tisztítása, a szociális intézmények egészségügyi előírásainak szigorítása, az idős lakosokról való fokozottabb gondoskodás – olvasható az Ab honlapján szereplő összefoglalóban.

Az indítványozók szerint a támadott rendelkezés (a nagy mértékű elvonás miatt) az önkormányzatok tulajdonhoz való alapvető jogát alaptörvény-ellenesen korlátozza, továbbá sérti a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának egyes rendelkezéseit is.

Az Alkotmánybíróság határozata szerint "nem hozható alkotmányjogilag értékelhető, és ekként érdemi elbírálást lehetővé tevő kapcsolatba a fenti charta vonatkozott rendelkezéseivel.

Emellett az Ab hivatkozott arra is, hogy nincs hatásköre eljárni az ügyben, mert az adóügy, amivel kapcsolatban az Alkotmánybíróság jogköreinek 2010-es átalakítása, csökkentése óta csak kivételes esetekben foglalkozhatnak.

A panasz még csak a rendkívüli felhatalmazás birtokában hozott kormányrendeletre vonatkozott, és nem arra, hogy az elvonást a kormány törvénnyel állandósítani kívánja, ám az az indoklásból látszik, hogy egy az elleni panasszal sem foglalkozhatna az Alkotmánybíróság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum látszólag a mai nap is kitarthat, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és a határidős indexek állása alapján Európában is pozitív nyitás jöhet. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×