eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Bérelhető elektromos roller a fővárosi Dohány utcában 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány miatt a főváros utcáin, közterein szinte nincsennek turisták és a helyi lakosok is jóval kevesebbet tartózkodnak a közterületeken.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán – képünk illusztráció

Nem fenékig tejfel az e-rollerezés Terézvárosban

A Terézvárosi Polgármesteri Hivatal bíróságot szab ki az elektromos rollereket üzemeltető cégekre, amíg azok nem állapodnak meg az önkormányzattal a közterület-használatról – közölte a VI. kerületi polgármester. Soproni Tamás hangsúlyozta, folyamatosan egyeztetnek az érintett vállalkozásokkal.

Soproni Tamás meglátása szerint bárkinek, aki az utcán területet foglal, legyen szó egy autóról, esetleg egy virágot árusító hölgyről, engedélyt kell kérnie az önkormányzattól és fizetnie kell azután. Ezt a Lime azonban nem tette meg, és egy csepp nyitottságot sem mutatott – jegyezte meg Terézváros polgármestere –, annak ellenére, hogy az önkormányzat már a járványhelyzet előtt meghozta az elektromos rollerek üzemeltetőire vonatkozó rendeletét, és tárgyalásokat is kezdeményezett a céggel.

Bár az nehezen megbecsülhető, hogy pontosan hány darab e-rollerről van szó a Terézvárosban, a legtöbb negatív visszajelzés azzal kapcsolatban fogalmazódott meg, hogy

a használaton kívül kallódó rollerek akadályozzák az amúgy is szűk járdákon a gyalogos közlekedést.

Ennek kiküszöbölésére nemrégiben az önkormányzat városüzemeltetési főosztálya kerületbejárást tartott, feltérképezendő azon területeket, amelyek felszabadíthatóak lehetnének mobilitási pontok létrehozására, amiket az e-roller-szolgáltató az éves díj megfizetését követően használhatna.

Soproni Tamás szerint a helyek nagyjából megvannak, így egy díjszabásban kellene most megállapodniuk a Lime-mal. Ez nagyságrendileg akkora lehet majd, mint amennyi egy parkoló autó után kell fizetni Terézvárosban – jegyezte meg a polgármester, aki szerint a kerület forgalomtechnikai céljaival akár egybe is vághatna a Lime céljai, miután Terézváros nyitott lenne, ha nem is korlátlan, de jelentős számú parkoló mobilponttá, a Bubiéhoz hasonló dokkolórendszerré történő felszabadítására.

A szankcionálásra kitérve közölte: pillanatnyilag magát az üzemeltetőt tudja a városvezetés megbüntetni, miután ő az, aki az említett szolgáltatást kínálja a kerület utcáin. Emlékeztetett továbbá, a kerület rendeletében

nem maga a rollerhasználat a büntetett tevékenység,

sőt, a magántulajdonban lévő rollerek esetében nincs az utcán való elhelyezésre korlátozás. A büntetésben a közterület-felügyelet tud eljárni, amelynek mértékét az is befolyásolja, hogy milyen gyakran és milyen területi kitettséggel fordul elő az említett szabálysértés – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×