eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

A gyakorlatigényes felsőoktatási képzéseknél lesznek fennakadások

A legtöbb felsőoktatási intézményben nem okoz fennakadást a digitális oktatásra való átállás, még a vizsgáknál sem, viszont az egészségügyi képzéseknél a gyakorlati órák elmaradása miatt hosszabbodhat a félév, vagy a következőre csúszhat a teljesítés.

A nagy egyetemek többségében eddig zökkenőmentes a távoktatásra való átállás, nem várható a vizsgák elhalasztása vagy a tanév meghosszabbítása - írta az intézmények válaszai alapján a Magyar Nemzet. Körképük szerint az ELTE-n egyetlen szak esetében sincs veszélyben a tanév sikeres teljesítése, a 17 ezer futó kurzus 90 százalékát már átállították a digitális oktatásra Darázs Lénárd, az Eötvös Loránd Tudományegyetem általános rektorhelyettese szerint. Mindössze pár kurzus - mint a tanár és óvodapedagógus - esetében kell a következő félévre halasztani a gyakorlati órák teljesítését az intézmények bezárása miatt. A vizsgák, szigorlatok szerinte virtuálisan is gond nélkül lefolytathatók.

Néhány online szakdolgozatvédésen már túl is vannak, és már modellezik az áprilisi–májusi záróvizsgák lehetséges szervezési módjait is.

A lap szerint a négy magyar orvosképző intézmény igyekszik közösen és egységesen reagálni a kormány által kihirdetett járványügyi veszélyhelyzetre. A tantárgyfelelősök ezért folyamatosan egyeztetnek a jó gyakorlatok megosztása érdekében.

Az orvos- és a diplomásápoló­képzésben fel kellett függeszteni a gyakorlati képzést, ami jelentősen megnehezíti a szemeszter sikeres teljesítését. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a fő szabály az, hogy gyakorlatot távoktatással nem lehet helyettesíteni. A szóbeli vizsgák teljesíthetők online, a gyakorlati vizsgáktól sem lehet eltekinteni, ezért hosszabb lesz a szemeszter, bízva abban, hogy az intézménylátogatási tilalom feloldása után mielőbb teljesíthetőek legyenek. ,

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem arra számít, hogy időre sikerül teljesíteni a kötelezettségeket: nem változnak a vizsgaidőpontok, és marad a szakdolgozat-leadási határidő is, de bekötött példányt nem kell leadni, elég az elektronikus verziót feltölteni. Lehetőséget adnak arra, hogy bizonyos esetekben az összegző teljesítményértékelés (például zárthelyi dolgozat) helyett részteljesítmény-értékelést (házi feladat) alkalmazzanak az oktatók. Jó hír a hallgatóknak, hogy kombinált vizsga esetén a szóbeli rész – még a szigorlaton is – elhagyható, és kérésükre szükség esetén két héttel kitolható a vizsgaidőszak is.

A most esedékes önköltségek befizetése április 20-ig elhalasztható a Műegyetemen.

Az intézmény a szakmai gyakorlatok és a duális képzés folytatható, ha a fogadóhely saját hatáskörében nem tiltja meg. Ha pedig a hallgatót rajta kívülálló ok miatt később mégis elküldené a cég, akkor a gyakorlatát méltányosságból elismerik teljesítettként.

A Budapesti Corvinus Egyetem egyedi módon is segíti hallgatóit: itt szakképzett pszichológusokból, tanácsadókból álló külön csoport ügyel a fiatalok mentális egészségére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×