eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Kiszámolták: nem lehet minden negyedik év szökőév

Vasárnap kezdődik a meteorológiai tavasz. Ez azonban nem esik egybe a csillagászati tavasszal, amely március 20-án kezdődik, mert ekkor lesz a tavaszi napéjegyenlőség. Idén szökőév van, ezért a február egy nappal hosszabb. Mindennek hátteréről Szabó Róbert csillagász beszélt az InfoRádióban.

A meteorológiai tavasz naptári naphoz van kötve: március 1. a kezdete – ez egy mesterséges, az emberek által kitalált tavaszkezdet, hiszen függ például attól is, hogy van-e abban az évben előtte szökőnap. Ilyenformán viszont a március 1-je mindig máshol éri a Földet a Nap körüli pályáján.

A csillagászati tavasz kezdetét viszont az határozza meg, hogy a Föld hogyan helyezkedik el a Nap körüli pályáján. Ez egy nagyon pontos, másodpercre kiszámolható időpont: amikor a Nap az Egyenlítő magasságában halad át az égen, sugarai merőlegesen érkeznek a Föld forgástengelyére, éppen keleten kel, és nyugaton nyugszik, továbbá a nappalok-éjszakák hossza az egész földgolyón egyenlő.

"Ekkortól közeledünk a nyár felé, hosszabbodnak a nappalok, melegebb a hőérzetünk, legalábbis az északi féltekén. Ez tehát már a nyár felé menetelés egy jól meghatározott időpontja" - ismertette az InfoRádióval Szabó Róbert csillagász.

Ez a nap idén és még évekig március 20. lesz, egyébként

március 19. és 21. között következhet be a mai naptárrendszerben, nagyon függ attól, hogy szökőév van-e vagy sem.

Szabó Róbert azt is elmondta, most jó darabig március 20-ra fog esni a napéjegyenlőség, bár korábban, 2011-ig még március 21-re esett.

Idén tehát szökőév is van, amit - a 29 napos februárt - az magyaráz, hogy a tényleges földi év majdnem pontosan negyed nappal hosszabb a naptári év 365 napjánál, ezért minden negyedik évben be kell toldani egy plusz napot, ami nem is február 29., hanem február 24. Ám a szökőéves szabály sem teljesen pontos, a naptárba viszont csak egész napokat lehet írni. Ezért aztán:

"bár minden negyedik évben beiktatunk szökőnapot, de minden századik évben nem. És még ez sem egészen pontos,

ezért minden negyedik századfordulón mégis be kell iktatni a szökőnapot" - magyarázta a csillagász a bonyolult rendszert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×