eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöke (b3) érkezik a budapesti cselgáncs-világbajnokságra Orbán Viktor miniszterelnök (b5) társaságában a Papp László Budapest Sportarénában 2017. augusztus 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin újfent asztalhoz ül Budapesten

Október 29-én érkezik Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, majd október 30-án Vlagyimir Putyin Budapestre. Orbán Viktor miniszterelnök – az előzetes tájékoztatások alapján – Magyarország jövőbeni gázellátásáról, a paksi atomerő bővítéséről, valamint klímaügyekről is tárgyalhat Putyinnal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még szeptember végén tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel New Yorkban az orosz elnök október végi budapesti látogatásáról. Akkor azt mondta, fontos megállapodásokat fognak aláírni a gazdaság, a szociális biztonság és a sport területén folytatandó együttműködésről Vlagyimir Putyin orosz elnök október 30-i budapesti látogatásakor.

Idén ez lesz az első találkozó

Orbán Viktor magyar miniszterelnök legutóbb tavaly szeptemberben találkozott Moszkvában az orosz elnökkel, ahol a hivatalos találkozó után négyszemközti megbeszélést is folytattak. Vlagyimir Putyin akkor úgy fogalmazott: Magyarország az egyik kulcspartnere Oroszországnak Európában, és azt szeretné, ha erősödne az együttműködés, mindenekelőtt a gazdasági kapcsolatok.

Az akkori sajtótékáztatón elhangzott, hogy a Mol segíthet az orenburgi gázterület fejlesztésében, valamint, hogy a Roszatom nemsokára elkezdi a paksi erőmű két új blokkjának építését. Bejelentésre került, hogy kormányközi bizottság alakul a kétoldalú regionális együttműködés összehangolására, valamint aláírtak egy kulturális együttműködési szerződést is.

Az orosz elnök továbbá nem zárta ki annak lehetőségét sem akkor, hogy a Török Áramlat megépítése után a gázvezeték egyik szárazföldi folytatása Magyarországon haladhat majd keresztül. Orbán Viktor később megerősítette, hogy ez nagyon jó lehetőség lenne a magyar gazdaságnak.

Orbán Viktor: Magyarország nemzeti érdeke a jó együttműködés

A magyar kormányfő Moszkvában úgy fogalmazott, "habár eltérő katonai szövetséghez tartozunk, mindketten sikereink maximalizálásában vagyunk érdekeltek – hozzátéve: Magyarország nemzeti érdeke, hogy az Európa két oldala közötti együttműködés jó legyen, és jó legyen a magyar–orosz viszony is."

Ezután a gazdasági együttműködés területét érintette a kormányfő: "a mezőgazdaság, az energetika, és a gyógyszeripar területén jól haladunk" – fogalmazott. A találkozón megállapodás született a 2020-as évre szóló gázszállításokról. A magyar miniszterelnök elmondása szerint kéréseket is megfogalmazott. Ilyen, hogy a pénzügyi együttműködés bővítését kérte, mert "Magyarország készen áll, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank központja Budapestre költözzön".

Labdarúgó- és cselgáncs-vb

A tavaly szeptemberi találkozót megelőzően még július közepén fogadta a magyar miniszterelnököt az orosz elnök a Kremlben, ahol a futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről tárgyaltak egymással. Majd

2017. augusztus végén a cselgáncs-világbajnokság apropóján érkezett Budapestre a nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnöki posztját is betöltő orosz elnök, és látogatott el a Sportarénába. Vlagyimir Putyin Orbán Viktorral folytatott találkozója során új döntéseket nem születtek, hanem a korábbi megállapodások végrehajtását tekintették át a felek.

Orbán Viktor: oroszellenes politika vált divattá

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök 2017 február elején is találkozott Budapesten. A magyar kormányfő a találkozót követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "hosszú és sikeres tárgyalásokon vagyunk túl, amelyek középpontjában gazdasági kérdések álltak". Megemlítette, hogy teljesültek az energetikai vállalások, a magyar gázellátás 2021-ig pedig biztosítva van.

A Moszkvával szembeni embargóra utalva a miniszterelnök azt mondta: oroszellenes politika vált divattá Nyugaton, és ez az orosz mellett a magyar gazdaságnak is veszteségeket okozott. A nem gazdasági jellegű problémák nem kezelhetők gazdasági úton, nem helyes más konfliktus átvitele a gazdaság területére – vélekedett.

Együttműködés a terror ellen

Vlagyimir Putyin pedig – a többi között – arról beszélt, hogy nagy figyelmet kapott a tárgyaláson a paksi atomerőmű két új blokkal való bővítése. Az orosz elnök kiemelte, hogy a 12 milliárd euró értékű beruházás tízezer új munkahelyet teremt.

Egyetértett az orosz elnök Orbán Viktorral abban, hogy erősíteni kell az együttműködést a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. És reményét fejezte ki, hogy a közel-keleti térség problémáinak megoldása hozzá fog járulni az európai migrációs válság enyhüléséhez.

Az orosz elnök kérdésre válaszolva megbízható, fizetőképes, stabil partnernek nevezte Magyarországot.

Terelés, fogalomkorlátozás

A most Budapestre érkező, kiemelten védett személyek, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása során a személyvédelmi feladatokat a Terrorelhárítási Központ látja el, tájékoztatott a Belügyminisztérium.

A TEK felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a kiemelten védett személyek budapesti tartózkodása során a küldöttség mozgásával párhuzamosan több útvonalon időszakos terelésre, forgalomkorlátozásra, illetve lezárásra kerül sor. Az érintett útvonalak listája és a tájékozódást segítő információs térkép a rendőrség honlapjáról letölthető.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szerdán 12 óra 30 perctől 19 óra 30 percig szakaszosan és időszakosan lezárják a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér "E" porta - 4. számú főút - M0 autóút - M3 autópálya bevezető - Kacsóh Pongrác úti felüljáró - Kós Károly sétány - Hősök tere - Andrássy út - József Attila utca - Széchenyi tér - Lánchíd - Clark Ádám tér - Hunyadi János út - Dísz tér - Szent György utca - Szent György tér útvonalat.

Emellett már hétfő este 8 órától szerdán éjfélig tilos lesz megállni az V., VI., XIV., XV. kerületben több útszakaszon. Megállási tilalom lesz érvényben többi között az M3-as ki- és bevezető szakaszán a Szilas pihenőhelyen a Shell benzinkút melletti parkolókban, az M3-as kivezető szakaszának szervizútján, a Wesselényi utca és a Szentmihályi út között, az M3-as bevezető szakaszának szervizútján, a Széchenyi út és a Rákospalotai körvasút sor között, a Kacsóh Pongrác úti felüljáró alatt, a Hősök terén, a Dózsa György út egy szakaszán, az Andrássy úton és a szervizúton is, a Bajcsy-Zsilinszky út egy szakaszán, a Széchenyi tér teljes területén, az MTA előtti nagyparkolóban, a Pesti alsó rakparton és a Budai alsó rakpart egy-egy szakaszán, a Clark Ádám téren, a Szent György téren, a Dísz téri parkoló teljes területén, a Szarvas téren, az Attila út egy szakaszán és a Dózsa György téren.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×