eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke a Reformátusok Szárszói Konferenciájának megnyitóján a Magyarországi Református Egyház Soli Deo Gloria Konferenciaközpontjában Balatonszárszón 2019. augusztus 22-én. A tanácskozást idén Keresztyéndemokrácia?! Összeegyeztethetőek-e a modern világgal a demokratikus és keresztyén értékek? címmel rendezték.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Közéleti kérdések a középpontban a reformátusok Szárszói Konferenciáján

Keresztyéndemokrácia a fő témája a reformátusok idei Szárszói Konferenciájának, amely vasárnap ér véget.

Összeegyeztethetők-e a modern világgal a demokratikus és keresztyén értékek? - ezt a kérdéskört járják körbe a Reformátusok Szárszói Konferenciáján. Bogárdi Szabó István református püspök az InfoRádiónak elmondta, a keresztyéndemokrácia eszmeiségének kialakulásártól, történeti vonatkozásairól tartanak több előadást. A fórumokon keresztyéndemokrata politikusok is részt vesznek.

"Az előadások olyan fontos kérdésekről szólnak, mint a keresztyének útkeresése a mai Európában, a nyugati civilizációban, hogy mi köze van a keresztyénségnek a demokráciához, a politikához, sikeres vagy sikert ígérőnek tekinthető-e a keresztyéndemokrácia" - mondta a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, és fontosnak tartja, hogy a keresztyének is megszólaljanak ebben a közéleti kérdésben.

A püspök több olyan visszajelzést is kapott, hogy miért kell az egyháznak ilyen konferenciát szerveznie, mert a "politikusok politizáljanak, a keresztyének meg keresztyénkedjenek". Bogárdi Szabó István szerint azonban ez nem tilos, sőt gyakorlati kötelesség minden, az életünkre tartozó dologról beszélni.

A balatonszárszói konferenciák története a második világháború előtti időszakig nyúlik vissza, de a kommunizmus ideje alatt nem lehetett megtartani - emlékeztetett Bogárdi Szabó István. Néhány éve megint megszakadt a sorozat, de most újraindították, mert fontos az a hagyománya, hogy a szárszói konferencia közéleti kérdésekkel foglalkozik.

"Ez egy speciális alkalom, amikor a református értelmiség és minden érdeklődő néhány napra egybegyülekezik" - mondta a püspök.

A vasárnapig tartó rendezvényre minden érdeklődőt, nem csak keresztyéneket várnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×