INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

reformátusok szárszói konferenciája

balatonszárszó

bogárdi szabó istván

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke a Reformátusok Szárszói Konferenciájának megnyitóján a Magyarországi Református Egyház Soli Deo Gloria Konferenciaközpontjában Balatonszárszón 2019. augusztus 22-én. A tanácskozást idén Keresztyéndemokrácia?! Összeegyeztethetőek-e a modern világgal a demokratikus és keresztyén értékek? címmel rendezték.

Közéleti kérdések a középpontban a reformátusok Szárszói Konferenciáján

InfoRádió

Keresztyéndemokrácia a fő témája a reformátusok idei Szárszói Konferenciájának, amely vasárnap ér véget.

Összeegyeztethetők-e a modern világgal a demokratikus és keresztyén értékek? - ezt a kérdéskört járják körbe a Reformátusok Szárszói Konferenciáján. Bogárdi Szabó István református püspök az InfoRádiónak elmondta, a keresztyéndemokrácia eszmeiségének kialakulásártól, történeti vonatkozásairól tartanak több előadást. A fórumokon keresztyéndemokrata politikusok is részt vesznek.

"Az előadások olyan fontos kérdésekről szólnak, mint a keresztyének útkeresése a mai Európában, a nyugati civilizációban, hogy mi köze van a keresztyénségnek a demokráciához, a politikához, sikeres vagy sikert ígérőnek tekinthető-e a keresztyéndemokrácia" - mondta a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, és fontosnak tartja, hogy a keresztyének is megszólaljanak ebben a közéleti kérdésben.

A püspök több olyan visszajelzést is kapott, hogy miért kell az egyháznak ilyen konferenciát szerveznie, mert a "politikusok politizáljanak, a keresztyének meg keresztyénkedjenek". Bogárdi Szabó István szerint azonban ez nem tilos, sőt gyakorlati kötelesség minden, az életünkre tartozó dologról beszélni.

A balatonszárszói konferenciák története a második világháború előtti időszakig nyúlik vissza, de a kommunizmus ideje alatt nem lehetett megtartani - emlékeztetett Bogárdi Szabó István. Néhány éve megint megszakadt a sorozat, de most újraindították, mert fontos az a hagyománya, hogy a szárszói konferencia közéleti kérdésekkel foglalkozik.

"Ez egy speciális alkalom, amikor a református értelmiség és minden érdeklődő néhány napra egybegyülekezik" - mondta a püspök.

A vasárnapig tartó rendezvényre minden érdeklődőt, nem csak keresztyéneket várnak.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Reformátusok Szárszói Konferenciája
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018