eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az ország több térségében és Budapesten is károkat okozott a viharos erejű szél és felhőszakadás - a nap hírei

Újabb 4 megyére terjeszti ki a munkaerő-piaci reformprogramot a kormány. Mégis partra szállhattak a bevándorlók és menekültek Lampedusán az olasz civil szervezet hajójáról.

Az ország több térségében okozott károkat a viharos erejű szél és felhőszakadás. Budapesten elsősorban kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz riasztották a tűzoltókat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a 3. kerületben, a Nánási úton a vihar leszakított egy villanyvezetéket, a Szél utcában egy épület tetejére dőlt egy fa. A 17. kerületben, a Várvíz utcában távközlési kábelre, míg a 11. kerületi Karolina úton egy másik fára zuhant egy fa. Emellett Békés, Zala és Somogy megyéből érkezett a szokásosnál több riasztás.

Újabb 4 megyére terjeszti ki a munkaerő-piaci reformprogramot a kormány - jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: Csongrád, Békés, Somogy és Baranya megyében is elsősorban a teljes foglalkoztatás elérése a legfőbb cél. A tárcavezető eredményesnek tartja a tavaly augusztusban indított programot, amely eddig több mint 21 ezer ember munkába állásához járult hozzá a keleti országrészben.

A közép-európai országokat tisztelő politikusra van szükség az Európai Bizottság élén - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a Kossuth Rádióban. Rogán Antal elmondta: Magyarország bizalmat szavazott Ursula von der Leyen-nek, miután a német politikus megígérte Orbán Viktor kormányfőnek, hogy bizottsági elnökként kellő tiszteletet tanúsít Magyarország és a közép-európai nemzetek iránt.

Jó jelöltnek tartja az Európai Bizottság élére Ursula von der Leyent, de a kiválasztási eljárást hajmeresztőnek nevezte Sebastian Kurz volt osztrák kancellár. Az Osztrák Néppárt elnöke a Welt am Sonntag című lapnak azt mondta: a jövőben nem születhet több ilyen döntés, átláthatóvá és demokratikussá kell tenni a folyamatot. A volt osztrák kancellár ismét a szigorú migrációs politika mellett érvelt.

Hat ellenzéki párt és több mint negyven civil szervezet csatlakozott a gyűlölet visszaszorítását és a békésebb közéletet szorgalmazó nyilatkozathoz. A Roma Sajtóközpont közleményében azt hangsúlyozta: az 1 Magyarország Nyilatkozat aláírói vállalták, hogy ezentúl nyilvánosan elhatárolódnak a gyűlöletkeltő beszédtől, fellépnek a szervezett félelemkeltő akciók ellen, és minden megnyilvánulásukkal az ország társadalmi csoportjainak békés együttélését szorgalmazzák.

A magyar nyelvi jogok ellen tüntettek Bukarestben székelyföldi román civil szervezetek a kormány épülete előtt. A demonstrálók szerint a kormány a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nyomására olyan nyelvi jogokat épített be a közigazgatási kódexbe, amelyek a második hivatalos nyelvvé teszik Romániában a magyart. Az RMDSZ ugyanakkor visszalépésnek tartja az új kódexet és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is elfogadhatatlannak nevezte azt.

Partra szállhattak a bevándorlók és menekültek Lampedusán a Mediterranea olasz civil szervezet hajójáról. Az olasz belügyminiszter korábban még a kikötést is megtiltotta a jármű kapitányának. A segélyszervezet a Twitteren közölte, hogy a több mint 40 bevándorló és menekült mégis engedélyt kapott, hogy partra szálljon és ellátásban részesüljön. A hajót lefoglalta a rendőrség, és a kapitány ellen illegális bevándorlás elősegítése miatt eljárás indult.

Görögországban az eddigi felmérések szerint a jobboldali ellenzéki Új Demokrácia párt nyerte meg az előrehozott parlamenti választásokat. Az eddig kormányzó Radikális Baloldal Koalíciója 2 a második helyen végzett. A görögök másfél hónap alatt harmadszor vettek részt szavazáson az európai parlamenti és a helyhatósági választások után.

Ismét tömegtüntetés volt Hongkongban a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen, az elmúlt hetek megmozdulásaival szemben most nem volt rendbontás. A törvény lehetővé tenné, hogy Hongkong a többi között Kínának és Tajvannak adhasson ki gyanúsítottakat. A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking a politikai menekültek ellen használná fel a lehetőséget.

Munkavállalói több mint negyedét, 18 ezer embert bocsát el a következő három évben a Deutsche Bank. A szerkezetátalakításra 7,4 milliárd eurót különített el a legnagyobb német kereskedelmi bank. Az igazgatótanács az ülés után hozta nyilvánosságra történelmének legnagyobb szabású átalakítási tervét, amelynek révén megpróbálja újra stabilan nyereségessé tenni működését.

A levegőben szálló ólompor miatt továbbra is lezárva tartják a Notre-Dame székesegyház előtti teret a párizsi hatóságok. A székesegyház környezetében lévő lakásokban azonban már az egészségügyi határérték alatt van a levegő ólomtartalma. A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony.

Öten kerültek kórházba a pamplonai bikafuttatás első napján, hármukat felöklelték a bikák. A spanyol városban az ünnepsorozat 9 napig tart San Fermin, a város védőszentje tiszteletére. Egy 46 éves amerikainak a nyakát döfte meg egy bika, őt műteni is kellett, egy másik amerikai és egy spanyol a lábán sérült meg könnyebben. További két spanyol fiatalembert futás közben elesett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×