eur:
391.13
usd:
366.59
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Az ütközés előtti pillanat látható a Dunán Budapestnél május 29-én éjjel történt hajóbalesetről bemutatott felvételen a Rendőrségi Igazgatási Központban, a főváros XIII. kerületében a Teve utcában 2019. május 30-án. Legalább heten meghaltak, amikor 29-én éjszaka egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Margit híd közelében, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Hableány-katasztrófa: álhír terjed, a rendőrség hevesen tiltakozik

A hivatalos rendőrségi közlés szerint nem igaz, hogy a Hableány túl lassú haladása vezetett volna a május 29-ei szerencsétlenséghez.

A Hableány-katasztrófáról szóló hangulatkeltő, a valóságnak nem megfelelő tartalmú, "csak a tényeket nélkülöző" cikk miatt tiltakozik a rendőrség hivatalos honlapján.

Mint a Fullánk.hu portál hétfőn közzétette, a május 29-én bekövetkezett hajókatasztrófa során a Hableány lassabban ment (3,87 km/h), mint a 2018 augusztusa óta technikailag megkövetelt legalacsonyabb sebesség (6 km/h - ennyire minden hajónak képesnek kell lennie), ezért a Hableány ott sem lehetett volna a katasztrófa pillanatában, s felvetül a Hableány üzemeltetőjének felelőssége.

A rendőrség azonban közli:

a nyomozás során beszerzett bizonyítékok szerint a Hableány a balesetet megelőtően a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon gyorsabban ment, mint az a bizonyos 6 km/h,

tehát a cikk állítása, miszerint nem volt erre a küszöbértékre képes a Hableány, nem igaz, "az abból levont következtetés téves és hangulatkeltő".

Ismert, a május 29-ei dunai hajókatasztrófában a Hableány dunai sétahajó 35 emberrel (33 koreai, 2 magyar) a fedélzetén azután süllyedt el, hogy hátulról beleütközött a Viking Sigyn szállodahajó. Hét koreai turistát azonnal sikerült kimenteni, ám a hajó két fős magyar személyzete és 23 koreai azonnal vízbe fulladt. Három dél-koreait azóta is eltűntként tartanak nyilván. A hétvégén Csepelnél talált holttestet egyelőre nem azonosították.

A katasztrófával kapcsolatos valamennyi hírt és tudósítást ITT találják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×