INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 21. hétfő
Máté, Mirella

hajóbaleset

hableány

viking sigyn

mahart

A balesetben részes, Magyarországra visszatérő Viking Sigyn szállodahajó a visegrádi hajóállomáson  2019. június 10-én. A hajó május 29-én ütközött össze a Hableány sétahajóval, amely felborult, majd elsüllyedt a Margit hídnál. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították. A szállodahajó ukrán állampolgárságú hajóskapitányát halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett vízi közlekedés veszélyeztetése vétségének elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le.

Váratlan fordulat: a Hableány tulajdonosai üzleteltek a Vikinggel

Infostart

A budapesti kikötőket is üzemeltető cégben meglévő érdekeltségüket adták el a svájci hajózási vállalkozásnak.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a MAHART Passnave Kft.-t, amely a dunai hajóbaleset miatt került az érdeklődés középpontjába, most a magyar állam és az ütközésben részes Viking Sigynt is birtokló Viking River Cruises, pontosabban magyar cége, a Viking Hungary Kft. tulajdonában van.

Mint kiderült, a fővárosi kikötőket is üzemeltető céget 2008-ban privatizálták, akkor a Masped Zrt. 86, az Európa Rendezvényiroda Kft. 16 százalékos tulajdonos lett. 2013 októberében a magyar állam a Masped tulajdonrészéből megvásárolt 51 százalékot, majd a vételárat a következő öt esztendő osztalékából fizette ki. Idén márciustól a cég feletti tulajdonosi jogokat az állami Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja.

A Masped megmaradt 33 százalékos üzletrészét, valamint az Európa Rendezvényiroda Kft. 16 százalékát, vagyis összesen a MAHART Passnave 49 százalékát pedig a svájci Viking River Cruises vásárolta meg. Az ügylet érdekessége, hogy a részesedését a Viking Sigyn szállodahajót is üzemeltető svájci cégnek értékesítő az Európa Rendezvényiroda Kft.-nek ugyanaz a négy magyar állampolgár – Ablonczy Péter, Sztankó Attila Gyuláné, Sztankó Attila Gyula és Ablonczyné Markó Judit – a tulajdonosa, mint a balesetben elsüllyedő Hableány turistahajót működtető Panoráma Deck Kft.-é. Azaz komoly üzleti kapcsolat volt a 28 emberéletet követelő balesetben érintett két hajó tulajdonosai között.

Nyitókép: Cseke Csilla
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018