eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Tévhiteket oszlattak el az ivóvízzel kapcsolatban

Időnként megjelennek olyan hírek, amelyek az ivóvízben található szennyezőanyagok, például gyógyszermaradványok mennyiségével foglalkoznak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiéniáért felelős főtanácsosa ezek valóságtartalmáról írt cikket a tudomány.hu oldalon.

Akkor tekinthetjük az ivóvizet megfelelőnek, ha egészséges, biztonságos, tehát sem kórokozókat, sem vegyi anyagokat nem tartalmaz olyan mennyiségben, ami az egészségre ártalmas – mondta az InfoRádiónak Vargha Márta, hozzátéve: az is fontos szempont, hogy a fogyasztó számára is elfogadható legyen, vagyis az íze, szaga, színe is érje el az elvárt szintet.

A főtanácsos kiemelte: a határértékek megállapítása általában egészségalapú, úgy állapították meg őket, hogy betartásukkal semmiképp ne jelentsen veszélyt az emberi egészségre a víz. A kutatók tudása azonban egyre bővül, egyre több ismeret áll rendelkezésre az egyes anyagok emberi szervezetre gyakorolt hatásairól, így szigorodhatnak – de egyes esetekben enyhülhetnek is – ezek a számok.

Mivel a vizsgálati módszerek rengeteget fejlődtek és finomodtak, ezért növekszik a kimutatott vegyületek száma – hangsúlyozta Vargha Márta, hozzátéve:

az, hogy egy anyag kimutatható a vízben, nem jelenti azt, hogy az veszélyt is jelent az egészségre.

„A legtöbb esetben, amikor felröppennek ilyen hírek, hogy gyógyszermaradványt, mikroműanyagot vagy egyéb, nagyon veszélyesnek hangzó szennyezőt találtak az ivóvízben, ezek jelentéktelen mennyiséget jelentenek” – fogalmazott.

A tanulmány hosszabban is elolvasható a tudomány.hu oldalon.

Az interjút teljes hosszában meghallgathatják kedd este az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×