eur:
395.5
usd:
366.67
bux:
65553.67
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Káros dogma, hogy a gyereknek jobb még egy évig az óvodában

Az óvodás korú gyermekek szülei gyakran vélekednek úgy, amikor iskolaérett korba kerül a csemetéjük, hogy hadd maradjon még egy évig az oviban, ne legyen idő előtt megfosztva a gyermekkorától. Igen ám, de ezt a közismert vélekedést a viselkedéspedagógus kimondottan károsnak tartja.

Pribránszki Marianna viselkedéspedagógus, tehetséggondozó még soha nem találkozott olyan gyerekkel, kamasszal, aki azt mondta volna, hogy "olyan jó, hogy később kerültem iskolába".

"Azt veszem észre, nagyon sok problémát okoz a gyerkőcök lelkében, és nagyon sajnálom, hogy egy olyan tendencia felé indultunk el az elmúlt 15 évben, hogy ebben az ügyben jogosítványt adunk az óvodáknak. Nem a szülő dönt, sőt megnyugtatjuk őket, hogy ezzel a gyerkőcnek lesz jobb. Én azt mondom, hogy

már 6 évesen sem jobb neki az óvodában"

- szögezte le a szakember.

Az InfoRádió Családi hét című magazinműsora számára készített interjú előtt lépett ki Pribránszki Marianna egy olyan családtól, ahol a 7 éves kisfiú iskolaérettként még mindig nem iskolás, de ezt a döntést később "borzasztóan megbánták" a szülők.

Ha még nem ment iskolába a gyermek, pedig már kellett volna, akkor

rendszerint nagyon sokat dolgoznak a szülők azon, hogy próbálják pótolni azt az irdatlan tudáséhséget, ami a gyerekben van.

"A mostani esetben is az a helyzet, hogy a kisfiú már annyira szeretne tanulni és folyamatosan több tudást megszerezni, hogy a szülők semmilyen plusz programmal nem képesek lépést tartani vele" - mutatott rá a szakember.

Úgy látja, a gyerekekben visszanyomott tudásszomj azt a hatást érheti el, hogy mire a gyerek iskolába kerül, azt mondja, "ugyan már, nekem ez nem kell".

Pribránszki Marianna szerint amikor megkérdezi, hogy miért hagyják a gyereket még egy évet az óvodában, azt válaszolják, hogy nem érett még a gyerek. "No de ugyanabban az óvodában, ugyanazokkal a feladatokkal hogyan fog beérni? Mindig elmondom, egy év óvodában maradással nem fog megváltozni az érés" - jelentette ki a viselkedéspedagógus, aki szerint Einstein óta tudjuk a butaság definícióját: mindig ugyanazt csináljuk, közben más eredményt várunk. "Abban próbálok a szülőknek segíteni, hogy amit otthon megtehetnek a gyermek éréséért, azt kis feladatokkal, a koncentráció javításával érjék el" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×