eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Betonozás a felső szinten a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A túl gyorsan és a túl lassan épülő lakópark is gyanús lehet

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szakajtónyi tippet ad azoknak, akik új építésű lakásban gondolkodnak.

Rengeteg lakópark épül ma Magyarországon, van, amelyik fél, de van, amelyik több év alatt készül el. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) az Infostart.hu-t most az új építésű lakásban gondolkodók jogairól tájékoztatta.

Mint a FEOSZ rávilágít, kétféle szerződéstípussal lehet találkozni: az egyiknél egy kész lakást lehet megvásárolni, a másiknál építési-kivitelezési szerződést írnak alá a vásárlók. Utóbbi szignálása előtt azonban

fontos tisztázni az átadási időpontot, társasház esetén az alapító okirat keltét, a vételárat és a műszaki tartalmat, hiszen például előfordulhat, hogy nem a kívánt szaniterek vagy burkolóanyagok kerülnek a lakásba.

Az elmúlt időben elfordultak olyan esetek, hogy az építkezés elhúzódott, ilyenkor

az építtető mondva csinált okokból fel akarta bontani a szerződést a vevővel. A valódi oka azonban az volt, hogy az áremelkedés miatt már drágábban is el tudta adni az adott lakást.

A gyors munka ugyanígy lehet hátrányos, hiszen ilyenkor sokszor nem megfelelő a minőség, nem tartják az építéskor indokolt száradási vagy kötési időket.

Az ingatlan átvételekor mindenképp készüljön átadás-átvételi jegyzőkönyv,

"melyben rögzíteni szükséges az átadás időpontját, hibás teljesítés esetén a hibák felsorolását, azok kijavítására megállapított határidőt, és minden, a vállalkozás szolgáltatása teljesítésével kapcsolatos érdemi észrevételt. Ekkor kell átadni a fogyasztó részére a különböző használati-kezelési útmutatókat, jótállási jegyet" - írja a FEOSZ, hozzátéve, a törvények alapján a vállalkozásnak törekednie kell arra, hogy a szavatossági, jótállási igény alapján a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb 15 napon belül elvégezze.

A jogszabály pontos felsorolást ad, hogy mely részekre hány év jótállás vonatkozik:

  • három év: lakóépület alapjai, fal- és födémszerkezetei, a lakások burkolatai, a lakóépület korlátjai és mellvédjei, kéményei, tetőzete és az azon levő tetőfelépítmények, ereszcsatornák és esővízlefolyó vezetékek, szigetelés és a külső vakolat vonatkozásában. Ezen kívül ide tartoznak például a főzőkészülékek, fűtőberendezések, épületgépészeti és egészségügyi berendezések (falikút, mosogató, fürdőkád, zuhanyozó, mosdó, WC-tartály, WC-csésze stb. a hozzá tartozó szerelvényekkel), beépített bútor, a lakás elektromos vezetékeihez tartozó kapcsolók és csatlakozóaljak, amennyiben azok a lakás alkotórészének minősülnek.
  • öt év: a nyílászáró szerkezetek tekintetében: fa, fém, műanyag és kombinált anyagú nyílászáró szerkezetek, nyílászáró szerkezetek szerelvényei (zárak, vasalások, veretek stb.), üveg- és hőszigetelő üvegszerkezetek, árnyékolók, elsötétítők, zsaluk és rácsok, beépítéshez felhasznált hézagtömítő, hő- és hangszigetelő anyagok.
  • tíz év: alapozási szerkezetek, teherhordó vázak, födém, talajvíz és talajnedvesség elleni szigetelések.

A FEOSZ ezek után azt tanácsolja, hogy szerződéskötés előtt

az önkormányzatnál kérje ki a vevő a települési rendezési tervet, amiből kiderül, mi lesz a környéken pár év múlva.

Azt is javasolt, hogy legyen kikötve kötbér a késve teljesítés esetére. Érdemes a kivitelező múltját illetően is tájékozódni, referenciamunkákat megnézni. Amennyire lehet, a fűtési-szigetelési viszonyokra, a várható rezsire is figyelemmel kell lenni.

További tanács, hogy a szobánkénti konnektorszámot is rögzítsék a felek, nézzenek rá többször az építési naplóra, és

minden igényt írásban közöljenek az építésvezetővel,

hogy az számonkérhető legyen.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×