INFORÁDIÓ 
2019. május 24. péntek
Eliza, Eszter

napinfó

a nap hírei

inforádió

Megkapta a menekültstátust a magyar hatóságoktól a volt macedón miniszterelnök - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

Az idén 4,3 - 4 és fél százalékos GDP bővülésre számít a kormány. A kormány javaslata alapján Visszavásárolhatnák lakásaikat a Nemzeti Eszközkezelő Programban szereplő egykori devizahitelesek.

Megkapta a menekültstátust a magyar hatóságoktól a volt macedón miniszterelnök. A sajtóértesüléseket maga a politikus erősítette meg Facbook-posztjában. Nikola Gruevszki azt írta: kérelmében arra hivatkozott, hogy az új macedón kormány üldözi őt, antidemokratikus lépésekkel akarta megfosztani szabadságától, befolyásolva az igazságügyi rendszert. Az ügy miatt rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hívott össze szerdára a testület jobbikos elnöke. Mirkóczki Ádám azt írta: a Belügyminisztérium és a bevándorlási hivatal megszegte törvényi kötelezettségét, és félrevezette a bizottsági tagokat. Közben a balkáni ország igazságügyi minisztere közölte: Szkopje hamarosan elküldi Budapestnek a Nikola Gruevszki kiadatására vonatkozó hivatalos kérelmet.

Az idén 4,3-4,5 százalékos GDP-bővülésre számít a kormány - erősítette meg a pénzügyminiszter. Varga Mihály az országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában azt is közölte: a kabinet várakozása alapján jövőre is 4 százalék feletti mértékben bővül a gazdaság. A tárcavezető hangsúlyozta: folytatódik a vállalkozások közterheinek csökkentése.

Nem módosított az alapkamat 0,9 százalékos szintjén a monetáris tanács. A testület szerint az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható, ehhez az alapkamat jelenlegi szintjének és a laza monetáris kondícióknak a fenntartása szükséges.

Az OTP csoport csaknem egymilliárd eurós, egész éves idei nyereségére számít a bank elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor a pénzintézet új, budapesti innovációs fiókjának bemutatásán az InfoRádióban arról beszélt: azokban az országokban, ahol az OTP csoport tevékenykedik, idén mindenütt gazdasági növekedés tapasztalható. Hozzátette: csoportszinten 17 millió ügyfelük van.

Januártól átlagosan 30 százalékkal emelkedhet a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére, miután a kormány elfogadta a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetet. A javaslat szerint kormányzati személyügyi központot hoznának létre, hogy a létszámgazdálkodás új rendszerét működtetni lehessen, és a jövőben se termelődjön újra a felesleges bürokrácia.

Visszavásárolhatnák lakásaikat a Nemzeti Eszközkezelő Programban szereplő egykori devizahitelesek egy most benyújtott kormányzati javaslat értelmében. A bérleti díjat rendszeresen megfizetők válhatnának ismét tulajdonossá.

Kedvező hatásúnak nevezte a kedvezményes lakás-áfa meghosszabbítását az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke. Takács Ernő az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az 5 százalékra csökkentett építési áfa a parlament közelmúltbeli döntése alapján mintegy 25 ezer ingatlanra érvényes.

Magyarország a díszvendége a 34. Szlovén Könyvvásárnak. A vasárnapig tartó könyves seregszemlét a magyar külgazdasági és külügyminiszter és a szlovén kormányfő nyitotta meg. Szijjártó Péter kiemelte: a szlovénok és a magyarok két olyan büszke nemzetet képviselnek, amelyek együttműködése a kölcsönös tiszteletre épül.

A világ négyszáz legjobb orvosegyeteme közé került a Semmelweis Egyetem. A londoni székhelyű Times Higher Education az élettudományokban és az orvos-egészségtudományban rangsorolta a Semmelweis Egyetemet a 301-400. kategóriába.

Spanyolország jelenlegi formájában nem szavazza meg a brit uniós tagság megszűnését szabályozó megállapodás-tervezetet. Madrid azt várja, hogy a dokumentumban egyértelműen tisztázzák Spanyolország és Gibraltár jövőbeli kapcsolatát.

Nem hoz büntető intézkedést a szaúdi trónörökös ellen az amerikai elnök a szaúdi újságíró meggyilkolása ügyében. Donald Trump nem zárta ki, hogy a koronahercegnek tudomása volt Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásáról, ugyanakkor hangsúlyozta: az Egyesült Államok szilárd partnere kíván maradni Szaúd-Arábiának.

Nyolc havi mélypontra esett a Brent olajfajta ára, miközben a nyugati féltekén irányadó WTI kőolaj hordónkénti ára 2017 novemberi szintre zuhant. A befektetői hangulatot az általános részvénypiaci esés mellett az olajpiaci túlkínálattal kapcsolatos aggályok határozzák meg.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018