eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma
Harmincszoros nagyításban egy agy szelet. Magyar kutatóknak sikerült elsőként a világon háromdimenziós mikroszkópot készíteniük a MTA - Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében. Az új berendezéssel arra keresik a választ, hogy egyetlen idegsejt nyúlványaiban milyen matematikai műveletek zajlanak, amikor egy új információ keletkezik, illetve ennek milyen fiziológiai folyamatok állnak a hátterében. Konkrét példaként: vizsgálják az idegsejt nyúlványaiban terjedő aktív elektromos hullámokat, ezek keletkezését, tér-időbeli összegződését. A vizsgálatok az agyműködés lényegének megértéséhez vihetik közelebb a kutatókat. Az összetett idegtudományi, optikai, lézerfizikai, gépészeti fejlesztésben nagy szerepe volt a BME Atomfizika Tanszékének is.
Nyitókép: Balaton József

Részleges sztrájk az ELTE-n

A Biológia Intézet gyakorlati óráin lapinformációk szerint nem kapják meg a szükséges gyakorlati tudást a hallgatók, a drága kísérletekre ugyanis nincs pénz. Az oktatók kísérleteket elhagyó akciója egy hónapig is eltarthat.

Az Index információi szerint Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán

a Biológia Intézet egyes tanszékei, oktatói e hét elején részleges sztrájkba kezdtek.

A tiltakozás előre láthatólag egy hónapig tart, oka pedig az, hogy az intézet az ELTE költségvetéséből nem kapta meg a gyakorlati oktatáshoz szükséges összeget a tanév őszi félévére.

A lap információi szerint a sztrájk úgy valósul meg, hogy

a gyakorlati órákon nem végzik el a költséges tevékenységeket, csak szóban ismertetik az aktuális kísérleteket.

Az Indexhez eljutott intézeti körlevélben az oktatók "méltánytalan helyzetről" írnak, amelyben "elhivatottságból próbálnak valamiféle képzési színvonalat fenntartani". Mint a levélben fogalmaznak, az akcióval az egyetem vezetése és a hallgatók előtt is nyilvánvalóvá akarják tenni a helyzet tarthatatlanságát.

A lapnak írásban nyilatkozó

kari dékán, Surján Péter nem tud sztrájkról,

csupán költséges kísérletek elmaradásáról, de ennél többet nem kívánt megosztani a nyilvánossággal. A Biológia Intézet igazgatója, Miklósi Ádám viszont elmondta, hogy

az ELTE éve óta kéri a fenntartót, hogy vegye figyelembe, egy biológus képzése sokkal többe kerül, mint egy angoltanáré, ezért differenciálni kellene a hallgatói kvótát.
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×