eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Közúti ellenőrzésre figyelmeztető tábla a budapesti Nagykőrösi úton telepített Véda közúti intelligens kamerának nevezett új fix traffipaxok közelében 2016. április 4-én. Az új kamerák, amelyek április 5-én reggeltől fognak működni, sebességmérés mellett - a többi között - forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak. A rendszer 160 mobil sebességmérőt, valamint az ország egész területén 365 fixtelepítésű komplex közlekedésellenőrző pontot (KKEP) foglal magában, 134 útszakaszon.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Furcsa járművekből ellenőrizhetnek a rendőrök

A szigorúbb rendőri ellenőrzések azt tudatosítják az emberekben, hogy nem lehet büntetlenül megúszni a szabálysértéseket - mondta az InfoRádióban Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő. Szerinte az új módszerek a közúti balesetek számának csökkenéséhez vezethetnek.

Civil autókba telepített sebességmérőket már korábban is használt a rendőrség, a módszer akkor is az ellenőrzés megújítását jelentette – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó közlekedésbiztonsági szakértő. Pausz Ferenc módszertani változásnak nevezte, hogy ezentúl nem felismerhető módon is végeznek majd sebességellenőrzést a rendőrök.

A szakértő szerint ezzel a megoldással bővíti módszertanát és eszköztárát a rendőrség,

a civil autókban elhelyezett sebességmérők a mobil sebességellenőrző készülékek, a VÉDA-rendszer kiegészítői lehetnek.

A rendőri ellenőrzés mindig visszatartó hatással van a közlekedőkre - hangsúlyozta a közlekedésbiztonsági szakértő.

"Ami érzékelhető módon azt üzeni, vagy azt továbbítja a közlekedők felé, hogy nem lehet megúszni büntetlenül a szabálysértéseket, vagy a különböző deviáns magatartásokat a közlekedésben, ami adott esetben balesethez vezethet, akkor az

hasznos és áttételes módon ugyan, de a balesetek számának, vagy súlyosságának csökkenéséhez vezet"

- mondta Pausz Ferenc.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője pénteken jelentette be, hogy a közlekedési fegyelem megbomlása miatt szigorítja a sebességellenőrzéseket a rendőrség, például nem fogják közzétenni a mérések tervezett helyszínét.

"Nemcsak a sebességgel kapcsolatos szabályok megtartását, hanem minden olyan mozgás közben elkövetett jogsértést dokumentálunk, amely a közlekedés biztonságára veszélyt jelent.

Ilyen a tilos jelzésen történő áthaladás, vagy ha a gyalogátkelőhely előtt nem biztosítunk elsőbbséget a gyalogosnak, illetve a leállósávon közlekedünk.

Tehát a bejelentés nem csupán a sebességellenőrzésről szól, hanem valamennyi olyan jogsértésről, amely a közlekedés biztonságára veszélyes" - mondta az ORFK főosztályvezetője.

Óberling József hangsúlyozta:

az intézkedés nem azt jelenti, hogy "bokorban megbújva" vagy a "lakott terület kezdetét jelző táblánál" fognak mérni, de nem jelentik be előre az intézkedések helyszínét és az idejét sem,

illetve civil személygépkocsik mellett a közlekedők számára - ahogy fogalmazott -"furcsa járművekből" is ellenőriznek. Ezek lehetnek akár teherautók vagy lassú járművek is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×