eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Aktívabb bírói részvételt követel meg az új büntetőeljárási törvény

Aktívabb bírói részvételt követel meg a július 1-jén hatályba lépett, új büntetőeljárási törvény a bíráktól - mondta az InfoRádiónak a Tatabányai Törvényszék büntető kollégiumvezetője. A szabályváltozásról és eddigi tapasztalatairól Budai Vince beszélt.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a parlamentben tavaly nyáron megszavazott törvény egyik újdonsága az előkészítő eljárás, amely egyfajta előzetes felderítés a nyomozás elrendelése előtt, de már a büntetőeljárás keretein belül a bűncselekmények gyanújának megállapítása vagy kizárása érdekében.

Ez inkább gondolkodásmódbeli változást jelent a bírák részéről, mintsem szervezetit. A bírói testület felkészült erre - mondta a szabályváltozásról Budai Vince, a Tatabányai Törvényszék büntető kollégiumvezetője.

A bírótól az eddigitől eltérő felkészülést igényel az új eljárási törvény. Korábban is volt, és most is van előkészítő ülés, szerepe azonban megváltozik.

Valamennyi jogalkalmazásban résztvevő szervtől aktívabb szerepet igényel az új szabályozás, erre kell felkészülniük

- tette hozzá Budai Vince.

Gyakorlati alkalmazás

A kollégiumvezető elmondta, bár az elméleti képzésen túl vannak, a gyakorlatban még nem próbálták az új jogszabály alkalmazását.

"Minden bírónak megvolt a lehetősége, hogy az állampolgárok a legkevésbé érezzék a negatív hatásokat” – fogalmazott. A gyakorlati képzés kerete akkor alakul majd ki, ha a tárgyalóteremben lefolytatják az első eljárásokat, és meglátják, hogyan alkalmazható a jogszabály" - összegezte Budai Vince.

Bővebben a témáról csütörtök este 8-tól, Paragrafus című műsorunkban hallhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×