eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Szenzitív adatok deríthetők ki a legnagyobb álláskereső portál felhasználóiról

A Profession.hu álláskereső portál önéletrajz-adatbázisához néhány napja bárki hozzáférhet, így 300 ezer ember szenzitív adatai pofonegyszerűen megismerhetők.

A hvg.hu fedezte fel, hogy a piacvezető álláskereső portál önéletrajz-adatbázisához néhány napja bárki hozzáférhet. Mint írják, ugyanez a lehetőség egy másik karrieroldalon is megvan. Az adatbázisból egy cégnév beírásával sok személyes, kifejezetten érzékeny adat elérhető, így 300 ezer ember munkahelyváltási szándéka és sok esetben fizetési igénye is kideríthető. Konkrét személynévre is lehet keresni – teszi hozzá a portál.

Egy gmailes e-mail cím megadása, egy fiktív vállalkozás neve, a cégjegyzékből találomra kiválasztott – akár végelszámolás alatt lévő – társaság adószáma, illetve még néhány más, valótlan cégadat elég ahhoz, hogy „munkaadóként” regisztráljunk a Profession.hu-n és a Workania.hu-n, amelyek próbaidő alatt ellenszolgáltatás nélkül, nem túl alapos ellenőrzés mellett néhány kattintás után megengedik, hogy álláskínáló cégként teljes önéletrajzi adatbázisukból magánemberek igen érzékeny adataihoz hozzáférjünk.

A lap munkatársai egy így létrehozott fiókkal belépve könnyedén megtalálták az aktív álláskeresők között a munkakeresőt. Egy egyszerű szűrőfeltétel megadásával azt is meg lehet tudni, ki mennyire aktív álláskereső, belépett-e az oldalra az elmúlt 60, 30, 14, 7, 3 vagy 1 napban. Ez beszédes információ lehet arról, hogy az illető valóban állást keres-e, vagy csak egy évekkel korábban regisztrált, elfelejtett adatlapról van szó.

Mint írják, az oldal által kidobott találatok táblázatának oszlopaiban részben anonimizált név, nyelvtudás, tapasztalat, esetleg munkahely és fizetési igény található, de a családnév kezdőbetűjéből, életkorból és lakóhelyből viszonylag könnyen beazonosítható bárki, akit jobban ismerünk. Ha mégsem vagyunk biztosak a találatban, az illető teljes nevére rákeresve a rendszer (egyezés esetén) kidobja ugyanazt a monogramos találatot. Workania.hu annyiban más, hogy itt neveket nem látunk, de más elérhető adatokból elképzelhető, hogy mégis azonosítható a munkakereső – teszik hozzá.

„Nem bizalmi, hanem kizárólag adatvédelmi jogi szempontból vizsgálva a helyzetet, önmagában az nem jelent problémát, hogy ilyen adatok vannak egy kereshető adatbázisban, hiszen az érintettek, amikor feltöltik, illetve aktiválják önéletrajzukat, hozzájárulnak az adatkezeléshez” – mondta a hvg.hu-nak Ormós Zoltán internetes szakjogász.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×