eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Résztvevők melegítenek az Európa-napi fesztivál 13 év - 13 km elnevezésű futóversenyén Budapesten, a Szabadság téren 2017. május 7-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Így ünneplik Európa sorsfordító napját

Ma van az Európa-nap, ezt ünnepelve már május 1-je óta tartanak országszerte családos és szabadidős programok. A zárórendezvény vasárnap lesz, a fővárosban.

Robert Schuman 1950. május 9-én ismertette az egységes Európa megteremtésére mint a béke biztosítékára vonatkozó javaslatát, ezt ünneplik minden évben az Unióban – hangsúlyozta korábban az InfoRádiónak az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője. „Európa területén azóta nem volt fegyveres konfliktus, nem volt háború” – emelte ki Zupkó Gábor.

„Az Európai Unió jól szolgálja a békét, jól szolgálja a gazdasági együttműködést”

– tette hozzá.

A szabadidős és családi programok mellett az Európa-napokon az Unió jövőjéről vagy Magyarország ebben betöltött szerepéről is lehet beszélgetni – hívta fel a figyelmet Zupkó Gábor. „Az események párhuzamosan zajlanak, ez egy olyan ünnep, amikor több mindenre van lehetőség” – hangsúlyozta. A május 13-i budapesti rendezvényen lesznek információs sátrak, lehet beszélgetni az európai jövőről, de lesznek gyermekrendezvény, -sarok és koncertek is.

A rendezvénysorozat május 1-jén kezdődött, összesen 18 városban tartanak különböző eseményeket, a zárórendezvény vasárnap lesz Budapesten.

„Hagyományosan a reggeli Európa-napi futással kezdődik,

amire már 4 ezren regisztráltak, ezzel sajnos már be is telt, hiszen ennél több regisztrálót már nem tudunk fogadni” – mondta Zupkó Gábor.

A programokat az Európai Bizottság magyarországi képviselete, az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartó irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat szervezi.

Szanyi Tibor szerint 1950. május 9-e sorsfordító nap volt. Az MSZP európai parlamenti képviselője úgy véli, az unió elsődleges szerepe a béke megteremtése és megtartása, nem pedig a gazdasági együttműködés biztosítása.

„A mostani beterjesztett költségvetésben sajnos van egy olyan elem, amely azt célozza, hogy a britek kiválása miatti pénzügyi szűkösségben a regionális, illetve agrár alapokat [szükséges] valamennyire megnyirbálni, megvagdosni” – értékelte a tervezett intézkedést. Ezt az Európai Parlamentben működő szocialista frakció és az MSZP politikusai elfogadhatatlannak tartják.

„Korunk egyik legnagyobb kihívása a rohamosan fejlődő nagyvárosok, illetve az egyre inkább leszakadó vidéki térségek közötti feszültség”

– tette hozzá.

Az MSZP-s politikus úgy véli, hogy az uniós források felhasználásának ellenőrzését az EU-s intézmények hatáskörébe kéne utalni. Szanyi Tibor ráadásul a decentralizált megoldás helyett az erősebb, központi irányításra bízná a feladatot. „Ha valóban egy szervezeti rendszeren belül történik a pályáztatás, a pénzeknek az elosztása, azzal – ha nem is minden, de – nagyon nagy mértékben ki lehet kerülni azokat a kisiklásokat, amelyeket ismerünk Európa több országában is” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×