eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vitézy Dávid: Új koncepcióban valósul meg a közlekedési múzeum

Vitézy Dávid: Új koncepcióban valósul meg a közlekedési múzeum

A Városligetből új helyszínre költözik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, ahol új kulturális negyed kialakítására is lát esélyt Vitézy Dávid, a múzeum főigazgatója.

Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója elmondta, az új múzeumot mintegy 2 hektáros területen, a MÁV egykori Északi Járműjavító úgynevezett Dízel csarnokának környékén alakítják ki, ahol sokkal több közlekedési eszközt, többek között régi mozdonyt, vasúti kocsit, illetve egyéb tömegközlekedési járműveket is ki lehet majd állítani. Bővítik a gyűjteményt is.

A 2. világháború óta alig volt gyűjteménybővítés, mert a múzeumnak sosem volt hozzá elég helye, például »faros Ikarusból« az elsőt a tavalyi évben szereztük be” – mondta a főigazgató az InfoRádióban, majd hozzátette, hogy a jelenlegi helyszínnél ideálisabbat nem lehetett volna találni, mivel az egykori vasúti csarnok tereit bőven ki lehet használni. 

Vitézy Dávid: Új koncepcióban valósul meg a közlekedési múzeum

Vitézy azt is mondta, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az 1-es és 28-as villamosok találkozásánál helyezkedik majd el, ahol a régi vasúti környezetben egy óriási, több hektáros rozsdazóna található jelenleg. Ennek felvirágoztatását és az új kulturális negyed kialakítását is tervezik, hiszen a közelben lesz a Magyar Állami Operaház új műhelyháza is, így együttesen pedig átalakulhat a könyék, új kulturális centrum jöhet létre.

A múzeum főigazgatója szerint ha a negyedben megjelennek a szimbolikus állami beruházások, akkor azok idővel magukkal hoznak más befektetéseket is, például új lakóövezeteket és irodaházakat.

Vitézy Dávid szerintaz új múzeum releváns lesz a mai kor látogatóinak. "Nemcsak régi vasak lesznek egymás mellett kiállítva, hanem ezeket a mai kor problémái szempontjából mutatják be. Megérthetjük például, hogy anno miért jött létre a magyar vasúti hálózat, mire adott választ és hol tartunk a fejlesztésében ma, vagy hogy a budapesti tömegközlekedés hogy tette lehetővé Budapest növekedését. Megpróbáljuk tehát a múltat a jelen és a jövő kontextusában elhelyezni - ez egy merőben új koncepció lesz a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumtól" - fejtette ki Vitézy Dávid főigazgató. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×