eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Többeknek nagyon bejött a 2014-es tuti biznisz, milliárdokat kaszáltak

Mintegy kétmilliárd forint bírságot nem tudott behajtani a 2014-es országgyűlési választáson indult pártokon az eltelt csaknem négy év alatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az is kiderült, mennyi pénzt tudtak befizettetni.

Mindössze 3,9 millió forintot sikerült befizettetni – derült ki a Nemzeti Választási Iroda összegzéséből. A bírságokat – összesen 1,96 milliárd forintot – határidőre vissza nem szolgáltatott ajánlóívek miatt szabták ki legtöbbször a helyi választási bizottságok.

2014-ben még olyan szabályok voltak életben, amelyek lehetővé tették a diplomatikusan választási pártoknak, őszintén pedig kamupártoknak nevezett formációk indulását. Az egyéni képviselőjelölteknek ugyanis csak 500 ajánlószelvényt kellett összegyűjteniük ahhoz, hogy megkapják az egymillió forintos állami kampánytámogatást, ha pedig egy párt  képes volt 27 egyéni jelöltet - és ezzel országos listát - állítani, akkor további 149 millió forintot zsebelhetett be. Ennek köszönhetően a 2014-es országgyűlési képviselő-választáson több tucat olyan párt indult, amiről se azelőtt, se azóta nem hallott senki.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal évek óta próbálja visszaszedni tőlük a pénzt, de a Magyar Nemzet most úgy értesült a Nemzeti Választási Bizottságtól, hogy ez nem igazán sikerült: kétmilliárd forint még mindig a kamupártoknál van és valószínűleg ott is marad, mert a legtöbb eljárást elkobozható vagyon híján megszüntették. A lap azt írja, hogy a Magyar Demokratikus Unió 54,8 millió, az Új Dimenzió Párt 121,1 millió, az Új Magyarország Párt pedig csaknem 80 millió forint bírságot nem fizetett meg. Az volt a bűnük, hogy nem küldték vissza határidőre az ajánlószelvényeiket.

Ezekben az összegekben egyébként még nincs benne az egymilliós kampánytámogatás, amit szintén vissza kellene adniuk, mert még két százalékot sem értek el a választáson.
Az a határt azóta egyébként az Országgyűlés egy százalékra módosította és bevezetett egy másik fontos szigorítást is. Azt megelőzően, hogy a párt számára az állami támogatást folyósítanák, a pártnak nyilatkoznia kell arról, kik a legfőbb vezető testületének tagjai. Ha a visszafizetési kötelezettség fennáll, akkor ezek a vezetők egyetemlegesen, teljes vagyonukkal tartoznak visszafizetni az állami támogatás összegét.

Az egyik említett párt, a Magyar Demokratikus Unió egyébként november 10-én kiadott egy közleményt, amelyben az állítja, hogy nincs tartozása és nem folyik eljárás ellene, mi több: készen áll a 2018-as választásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×