eur:
393.43
usd:
368.31
bux:
66118.65
2024. április 24. szerda György

Több bántalmazott család bújhat el a Titkos Menedékhelyen

Bővíti a párkapcsolati erőszakból menekülőknek biztosított férőhelyeit az Ökumenikus Segélyszervezet. A budapesti Titkos Menedékhelyet ezért egy-két hónapon belül elköltöztetik. A szervezet szociális fejlesztési igazgatója az InfoRádióban elmondta: az érkező családok nemcsak ételt és ruhát kapnak, hanem jogi, pszichológiai segítséget is.

Az Ökumenikus Segélyszervezetnek van egy úgynevezett Titkos Menedékháza, ahol hat hónapig lehetnek azok a bántalmazott nők, akiknek valamiért menekülniük kell otthonról – mondta el Rácsok Balázs. Itt komplex ellátást kapnak, ami azt jelenti, pszichológus, szociális munkás, fejlesztő pedagógus és jogász is rendelkezésükre áll – tette hozzá az Ökumenikus Segélyszervezet szociális fejlesztési igazgatója.

És utána?

„Van olyan, aki sajnos visszamegy a bántalmazójához, a Titkos Menedékházban töltött fél év után körülbelül 20-30 százalékuk nem tud még kiszakadni a bántalmazói kapcsolatból.”

Rácsok Balázs jelezte, több családnak a rokonok, ismerősök adnak új esélyt, illetve átkerülhetnek az ellátórendszer más lépcsőfokára, például a Családok Átmeneti Otthonába, ahol másfél évig lehetnek. Létezik az úgynevezett Félutas Ház is, ott öt évig lehetnek a bántalmazottak – tette hozzá az Ökumenikus Segélyszervezet szociális fejlesztési igazgatója.

Nem veszik el a gyereket!

Az Ökumenikus Segélyszervezet szociális fejlesztési igazgatója kiemelte, sokan tartanak attól, hogy a Titkos Menedékházba kerülve egy gyámügyi eljárás keretében elveszíthetik a gyermeküket, de ez a félelem sokszor információhiányból fakad, hiszen ez az intézmény a gyermekvédelmi ellátórendszer része, tehát nem vehetik el a gyermeket – hangsúlyozta Rácsok Balázs.

„A Titkos Menedékházba a 06-80-20-55-20-as telefonszámon lehet jelentkezni, ez a nap 24 órájában ingyenesen hívható szám. Ez a vonal arra is kiváló lehetőség, hogy beszélgessenek.”

Tavaly az Ökumenikus Segélyszervezet 80 felnőttet és 200 gyereket helyezett el, ami 58 családot vagy egyedülálló bántalmazottat jelent. A szervezet jelenleg egy 29 férőhelyes menedékházzal rendelkezik, a közeljövőben ez elköltözik és 40 férőhelyessé bővül – mondta Rácsok Balázs.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 14:11
×
×
×
×