eur:
389.7
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az új államfő megválasztása után könnyebb lesz elmozdítani a jegybank elnökét

Egy hónap alatt 12 hatóság, állami szervezet vagy cég vezetőjét menesztette a kormány. További leváltások várhatóak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél, a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél, és az új államfő megválasztása után egyszerűbb lesz elmozdítani a jegybank elnökét is.

Egy hónappal ezelőtti megalakulása óta tucatnyi állami szervezet, hatóság és állami tulajdonú vállalat vezetőjét menesztette a kormány, vagy éppen fogadta el annak önkéntes lemondását.

A nemzetgazdasági miniszter hétfőn bocsátotta el az APEH elnökét, Szikora Jánost, a helyére Vida Ildikót, az adóhatóság korábbi vezetőjét nevezte ki.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a hónap első felében jelentette be, hogy június 15-i hatállyal távozik posztjáról a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke, Horváth Zsolt, utódjának Sárdi Erikát nevezték ki.

Távoznia kellett Kamarás Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának is. Az új vezető Horváth Gergely, a Betonút Zrt. eddigi vezetője lett.

Június 15-én lemondott posztjáról Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, utódját, aki a kibővített jogkörű médiahatóság vezetője lesz, az új médiaszabályozás alapján választják majd ki. Bejelentették azt is, hogy június 30-val távozik posztjáról a Magyar Energia Hivatal elnöke, Matos Zoltán is. Az új hatósági vezetőt pályázat útján választják ki, de sajtóértesülések szerint Horváth Péter, a Mol volt igazgatója lehet az egyik befutó.

Voltak, akik elébe mentek a leváltásuknak. Belyó Pál, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke május 10-én mondott le, az új kormány Vukovich Gabriella egykori KSH-alelnököt nevezte ki a hivatal élére.

Május 7-én nyújtotta be a lemondását Erős János, az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója. Utódjának Baranyay Lászlót nevezték ki. Bár hivatalosan még nem váltották le Bencze Józsefet, de a parlamenti bizottsági meghívókból kitűnik, hogy Hatala Józsefet, az ORFK volt helyettes vezetőjét jelöli a belügyminiszter országos rendőrfőkapitánynak.

Elbocsátották állásából a Magyar Posta vezérigazgatóját is. Szűts Ildikó helyett Schmidt Pál lett a postavezér. Beigazolódtak a korábbi pletykák a Szerencsejáték Zrt. vezetőjének menesztéséről is. Múlt pénteken jött a hír, hogy Szentpétery Kálmán váltja Székely Gábort a vezérigazgatói poszton.

Változtatást tervez a kormány az államigazgatás legfelsőbb vezetői szintjein is. Hétfőn választotta meg a parlament az Állami Számvevőszék elnökét, aki Domokos László fideszes országgyűlési képviselő lesz a következő 12 évben. Kedden pedig ugyancsak a Fidesz és a KDNP jelöltjét, Schmitt Pált választhatja az országgyűlés köztársasági elnöknek.

A jogszabályok miatt egy a Fideszhez lojálisabb államfő megkönnyítheti a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének menesztését. A Fidesz a kormányzása első napjaiban célkeresztbe vette Simor András jegybank elnököt, annak korábbi offshore ügyleteit emlegetve, a Magyar Hírlap pedig tudni véli, hogy a PSZÁF élére hamarosan visszatérhet Szász Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×