eur:
389.24
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vezetett-e offshore céget Bajnai Gordon? A kormányszóvivő cáfolja

A Fidesz elnöke kétkedéssel fogadja, hogy pont az a kormány akar fellépni az offshore cégekkel szemben, amelynek vezetője és pénzügyminisztere összefüggésbe hozható ilyen vállalatokkal. A párt választ vár arra, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök korábban tényleg vezetett-e offshore céget, és így ki akart-e bújni a magyarországi adózás alól. A kormányszóvivő azt állítja: nem.

A Fidesz elnöke szerint politikailag, gazdaságilag és erkölcsileg is elfogadhatatlan, hogy a kormány úgy akar jogszabályt alkotni az offshore cégekről, hogy közben a kabinet vezetője és a pénzügyminiszter is ilyen vállalatokkal hozható összefüggésbe.

"Mégis csak egy képtelen helyzet, hogy egy olyan országban élünk, ahol a jegybankelnök, a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is offshore cégekbe menti ki vagyonát, így kivonja az adózás alól, miközben a többi emberen megszorításokat hajt végre. Amikor tolvajok lépnek fel a tolvajlás ellen, azt jó, ha az ember mindig kétkedéssel fogadja. Az ilyen emberekben nem szabad megbízni" - jelentette ki Orbán Viktor.

A Magyar Nemzet hétfőn írt arról, hogy 2005 szeptemberében a kormányfő által vezetett Wallis egyik érdekeltsége megvett egy szerverparkot működtető társaságot, a Dataplex Zrt.-t, ami a vásárlás után állami megrendeléseket kapott, a vételára pedig 2,2 milliárd forintról 5,2 milliárdra nőtt. A lap szerint a vevők három ciprusi offshore cégnek adták el a vállalkozást, az egyiknek volt az igazgatója Bajnai Gordon.

A Fidesz hétfőn és kedden is választ várt arra, hogy igaz-e ez, és hogy a kormányfő ki akarta-e kerülni a magyar adójogszabályokat. Hétfőn Oszkó Péter pénzügyminiszter azt mondta, hogy ha valaki egy külföldi vállalat tulajdonosa, az még nem jelenti feltétlenül azt, hogy offshore cégről van szó.

Kedden pedig Budai Bernadett kormányszóvivő cáfolta a felvetéseket. Mint mondta, természetesen nem igaz, hogy a miniszterelnök offshore cégeket vezetett volna, mint ahogy az sem, hogy Bajnai Gordon és az általa vezetett cégek ki akartak volna bújni az adófizetési kötelezettség alól bármilyen ügyletben.

Hozzátette: az általa vezetett cégek mind a magyar, mind a külföldi törvényeket maradéktalanul betartva működtek.

A kormány adókötelessé tenné azokat a jövedelmeket, amelyeket offshore cégeken keresztül akarnak adóparadicsomokba menekíteni, hogy így kikerüljék a magyar adóterheket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×