eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Drága élelmiszer: történelmi lehetőség az EU előtt

Az élelmiszerárak továbbra is emelkednek majd, a növekedés üteme azonban lassul a közeljövőben - mondta az InfoRádiónak a Világgazdasági Kutatóintézet főmunkatársa egy, a témáról tartott előadása után. Kiss Judit hozzátette: Magyarország számára kedvezőek lehetnek a magasan stabilizálódó világpiaci élelmiszerárak, de mindenképpen fejleszteni kell a mezőgazdaságot.

Az elmúlt három évben 75 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, és a továbbiakban is emelkednek majd, de a korábbi esztendőkben tapasztaltnál lassabban. Egyre többen kezdenek ugyanis mezőgazdasági termelésbe, ami árcsökkentő tényező lehet - mondta az InfoRádiónak a Világgazdasági Kutatóintézet főmunkatársa.

Kiss Judit úgy véli: az olajárak is az élelmiszerekéhez hasonlóan alakulnak majd. Egyértelmű az összefüggés a két termék ára között, hiszen az élelmiszerek előállítási költségét növeli, ha drága az olaj, ami egyrészt alap-, másrészt üzemanyag - magyarázta a szakértő.

A Világgazdasági Kutatóintézet főmunkatársa hozzátette: ha magas az olajár, több energianövényt termesztenek a termelők, elvéve ezzel a helyet az élelmiszerként felhasznált növények elől, amelyek szintén drágulnak.

Magyar lehetőségek

Az exportáló Magyarország számára kedvező lehet a magasan stabilizálódó élelmiszerár - mondta Kiss Judit. A szakértő hozzáfűzte: egyes becslések szerint a magyar mezőgazdaság nagyjából 60 százalékon teljesít, a potenciál nagyobb kihasználásához azonban költséges beruházások szükségesek.

Veszélyei is vannak annak, ha a tartósan magas az élelmiszerár: országos és világméretű szociális problémákhoz vezethet, hogy az elszegényedő lakosság egyre nehezebben képes beszerezni a táplálékot.

Történelmi pillanat

Nagyon nehéz megindokolni, hogy jól menő, életképes farmokat, amelyek termelőeszközeik révén jelentős vagyonnal rendelkeznek, miért támogatnak államilag akkor, amikor tartósan magasak az élelmiszerárak - mondta az InfoRádiónak Somai Miklós, a Világgazdasági Kutatóintézet főmunkatársa.

A szakértő hangsúlyozta: a régi tagállamok számára elemi érdek, hogy az újak mezőgazdasága ne fejlődjön uniós pénzből, így ne válhasson versenytárssá. A magas élelmiszerárak történelmi lehetőséget biztosítanak a közös agrárpolitika piaci pillérének leépítésére - mondta Somai Miklós, aki szerint akkor is a rég csatlakozott országok pénzügyi érdekei dominálnak majd, ha ez mégsem történik meg.

A Világgazdasági Kutatóintézet főmunkatársa szerint többen vannak azok az országok, amelyek számára költséget jelent és belpolitikai feszültséget szül a támogatások rendszere. Somai Miklós ugyanakkor hangsúlyozta: az árakat részben a spekuláció hajtja fel, ezért kipukkanhat a lufi, főleg, ha a következő években jó lesz a termés.

Hanganyag: Torda Júlia

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×