eur:
389.38
usd:
361.48
bux:
68391.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az egyházkerületektől venne példát az SZDSZ

A koalíciós pártok hónapok óta nem tudnak megegyezni a több-biztosítós modell területi felosztásáról. Az SZDSZ országos tanácsának tagja azonban most egy olyan javaslattal állt elő, amely kompromisszumos megoldást jelenthet: az egyházkerületi minta alapján osztaná fel az országot.

Ungár Klára szerint a több-biztosítós modell területi felosztásáról szóló koalíciós vitában jó kompromisszum lenne, ha az egyházkerületi minta alapján osztanák fel az országot.

A politikus az InfoRádióban elmondta, hogy így három nagy, nyitott biztosítási régió jönne létre: a Dunántúl, a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl. A javaslat nem új, de még nem tárgyalták meg a kormánypárti egyeztetéseken.

Mint azt az InfoRádióban elmondta: át kell tekinteni, hogy melyik kerületben hány ellátott lenne, és a lélekszámtól függően lehetne meghatározni a pénztárak számát. Az SZDSZ azonban kitart azon álláspontja mellett, hogy a biztosítóknak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy az egész országból toborozhassanak ügyfelet.

Hónapok óta egyeztetnek

A koalíciós pártok hónapok óta egyeztetnek az egészségügyi átalakítás következő lépéséről, megegyezés azonban egyelőre nincs. A bizonytalanságot az is jelzi, hogy az egyeztetések után kiálló kormánypárti politikusok egyre kevesebb tájékoztatást adnak. Az egyik korábbi találkozón Kökény Mihály szocialista politikus meglepően visszafogottan nyilatkozott. Részleteket nem árult el, csak annyit mondott: sokat tanultak a biztosítótársaságok képviselőitől.

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő a héten arról beszélt az InfoRádiónak, hogy a pártoknak külön-külön meg kell vitatniuk a javaslatokat. Az InfoRádió úgy tudja, ez hétfőn történhet meg, amikor is mindkét pártnak frakcióülése lesz.

Az SZDSZ politikusa azt megerősítette, hogy a kormány tervei szerint 2009-től több-biztosítós, pontosabban többpénztáras modell érvényesül majd Magyarországon. A pénztárakban 51százalékos tulajdonnal az állam bír majd, a megmaradó 49 százalékot befektetők vagy az egészségbiztosításban jártas társaságok vehetik meg.

Ezek a pénztárak aztán januártól fél vagy egy évig versenghetnének az ügyfelekért, majd pedig elindulhatna a rendszer. A kormánypártoknak október elejéig kell megegyezniük, hogy az előzetes megállapodás szerint október 15-ig benyújthassák az egészségbiztosítási reformról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság hétfőn elindítja azt a folyamatot, amelynek célja, hogy hivatalosan is lezárja a Lengyelországgal a jogállamiság hiányosságokról szóló évek óta tartó vitát – közölte három, a tervet ismerő személy a Financial Times-szal. A tavalyi választásokat követően a Donald Tusk vezette EU-párti lengyel kormány februárban tervet terjesztett elő az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, amelyet még a Jog és Igazságosság Párt által vezetett párt terjesztett elő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×