INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

Politizáló nők: Magyarország az arab országok szintjén

Infostart

Világszerte sok millió nőnek nem jut megfelelő érdekképviselet, miután kevés a női politikus, bíró és munkaadó - figyelmeztet az ENSZ a Nemzetközi Nőnapon. Magyarországon a női parlamenti képviselők aránya nem sokkal magasabb, mint az arab országokban.

Az ENSZ jelentése szerint ahhoz, hogy egy országban megfelelő képviseletük legyen a nőknek, az országgyűlési képviselői székek legalább 30 százalékát a "gyengébb nem" képviselőinek kell elfoglalniuk.

Nagy-Britanniában jelenleg csupán a képviselők 18 százaléka nő. Nem jobb a helyzet a világ egyik legnagyobb demokráciájában, az Egyesült Államokban sem, ahol kongresszusban csupán 14 százalék a nők aránya.

Magyarország: Ruanda és Mozambik is jobb

Magyarország nagyjából az arab országok szintjén áll e téren. Míg a The Independent cikke szerint az arab államokban 8 százalék a nők aránya a parlamentben, addig a magyar országgyűlés honlapja alapján Magyarországon ez az arány alig több mint 9 százalék.

A világon csupán 20 ország haladja meg a kívánatos minimumot, ezek között van Ruanda, Mozambik, Guyana és Burundi. Olyan állam, ahol teljese mértékben megvalósul a politikai egyenlőség, csupán 3 van: Chile, Spanyolország és Svédország.

A szegények 70 százaléka nő vagy gyerek

Ha nem történik sürgős változás a nők helyzetében, akkor a nemzetközi szervezet által kitűzött, a szegénység és a gyermekhalálozás visszaszorításáról, illetve az oktatás fejlesztéséről szóló millenniumi fejlesztési célokat nem sikerülhet elérni - figyelmeztet az ENSZ.

A világszervezet adatai szerint a Föld 1,2 milliárd szegényének 70 százaléka nő vagy gyerek. A világon minden percben meghal egy nő terhességi vagy szülési komplikációk miatt, és az HIV fertőzés is gyorsabban terjed körükben, mint a férfiak között. A segélyszervezetek becslése szerint 700 millió nőnek nem jut megfelelő mennyiségű étel, víz, egészségügyi ellátás és oktatás.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018