eur:
395.05
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Politizáló nők: Magyarország az arab országok szintjén

Világszerte sok millió nőnek nem jut megfelelő érdekképviselet, miután kevés a női politikus, bíró és munkaadó - figyelmeztet az ENSZ a Nemzetközi Nőnapon. Magyarországon a női parlamenti képviselők aránya nem sokkal magasabb, mint az arab országokban.

Az ENSZ jelentése szerint ahhoz, hogy egy országban megfelelő képviseletük legyen a nőknek, az országgyűlési képviselői székek legalább 30 százalékát a "gyengébb nem" képviselőinek kell elfoglalniuk.

Nagy-Britanniában jelenleg csupán a képviselők 18 százaléka nő. Nem jobb a helyzet a világ egyik legnagyobb demokráciájában, az Egyesült Államokban sem, ahol kongresszusban csupán 14 százalék a nők aránya.

Magyarország: Ruanda és Mozambik is jobb

Magyarország nagyjából az arab országok szintjén áll e téren. Míg a The Independent cikke szerint az arab államokban 8 százalék a nők aránya a parlamentben, addig a magyar országgyűlés honlapja alapján Magyarországon ez az arány alig több mint 9 százalék.

A világon csupán 20 ország haladja meg a kívánatos minimumot, ezek között van Ruanda, Mozambik, Guyana és Burundi. Olyan állam, ahol teljese mértékben megvalósul a politikai egyenlőség, csupán 3 van: Chile, Spanyolország és Svédország.

A szegények 70 százaléka nő vagy gyerek

Ha nem történik sürgős változás a nők helyzetében, akkor a nemzetközi szervezet által kitűzött, a szegénység és a gyermekhalálozás visszaszorításáról, illetve az oktatás fejlesztéséről szóló millenniumi fejlesztési célokat nem sikerülhet elérni - figyelmeztet az ENSZ.

A világszervezet adatai szerint a Föld 1,2 milliárd szegényének 70 százaléka nő vagy gyerek. A világon minden percben meghal egy nő terhességi vagy szülési komplikációk miatt, és az HIV fertőzés is gyorsabban terjed körükben, mint a férfiak között. A segélyszervezetek becslése szerint 700 millió nőnek nem jut megfelelő mennyiségű étel, víz, egészségügyi ellátás és oktatás.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×