eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csökkent a gáz fűtőértéke?

Mostanában tovább kell forralni a vizet, a szoba is lassan melegszik fel, hiába fűtünk maximális fokozaton. Az InfoRádió annak járt utána, csökkent-e a gáz fűtőértéke, és ha igen, mit kell tennünk ilyen helyzetben.

A fogyasztóvédők nem mérhetnek

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője szerint az utóbbi években nem fordult elő, hogy a jogszabályban meghatározott értéktől a megengedett 5 százaléknál nagyobb mértékben tért volna el a fűtőérték.

Siklós Máté elmondta azt is: az illetékes gázszolgáltatóhoz és a Magyar Energia Hivatalhoz fordulhatnak panasszal azok a fogyasztók, akik szerint a megszokottnál alacsonyabb a gáz fűtőértéke.

Ha itt nem járnak eredménnyel, fordulhatnak a fogyasztóvédőkhöz is, a felügyelőségnek azonban nincs jogosítványa arra, hogy méréseket végezzen, vagy érdemben kivizsgálja ezeket az ügyeket.

MOL: a víz is hidegebb

A MOL Rt. üzleti és stratégiai kommunikációs vezetője szerint a hidegebb víz és a rosszabb állapotú készülékek miatt melegszenek télen lassabban az ételek és a radiátorok.

Kántor Sándor kizártnak tartja, hogy a lakossági gáz fűtőértéke alacsonyabb legyen az előírtnál. A vállalat 54 helyen méri a betáplált és a kibocsátott gázt, és eddig nem tapasztaltak eltérést.
A kommunikációs vezető az InfoRádiónak elmondta, műszakilag kivitelezhetetlen, hogy más anyaggal hígítsák a gázt. A leves főzése azért tart tovább, mert ilyenkor a csapból kifolyó víz is hidegebb. Hangsúlyozta: a gázkészülékeket is karban kell tartani, ugyanis ha eltömődik bennük valami, akkor a hatásfokuk is csökkenhet.

Gázművek: a helyszíni mérés drága

A Fővárosi Gázművek igazgatója is azt mondta: nem csökkent a gáz fűtőértéke. Csallóközi Zoltán hozzátette: rendszeresen végeznek kontrollméréseket, ezeknek az eredményeit pedig kérésre minden fogyasztónak a rendelkezésére bocsátják.

Mérést a fogyasztók kérésére, külön is elvégeznek, ez azonban igen drága. A helyszíni vizsgálat bonyolult, a mintát ezért az Országos Mérésügyi Hivatalba küldik.

Alacsonyabb a gáznyomás

A mérésügyi hivatal főosztályvezetője az InfoRádió megkeresésére azt mondta: a mérés költsége elérheti a több 10 ezer forintot is. Schmalhofer Károly szerint ilyen vizsgálatot nem is végeztek még Magyarországon.

A főosztályvezető is kizárta, hogy csökkent volna a gáz fűtőértéke. Szerinte a melegítés azért tart tovább télen, mert a hideg miatt alacsonyabb a gáz nyomása. Időegység alatt kevesebb gáz folyik át a rendszeren, eközben azonban kevesebb gázt is használunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×