eur:
392.93
usd:
366.33
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Hogyan szervezkednek az orosz huligánok?

A brit sajtó az angol és a walesi csapatok Eb-meccsei előtt is tovább cikkezett az angolokra támadó orosz futballhuligánokról. A fiatal és kigyúrt férfiak szervezettsége sokakat meglepett és felháborított. Oroszországban már évek óta erős az eredetileg angol mintára meghonosodott futballhuliganizmus.

A drukkerek az újságok kommentoldalain szapulják egymást, a labdarúgó Európa-bajnokságról felfüggesztett kizárást kapott oroszok azt mondják, hogy a Lille-be érkező angolok provokálhatják őket.

Mindkét ország sajtójában továbbra is téma a futballhuligánok hétvégi összecsapása, miközben Oroszországban egyes szélsőséges politikusok még bátorították is rendbontókat.

A BBC-nek sikerült interjút készítenie néhány orosz huligánnal, akik azt mondták: a 70-es és 80-as évek angol ultrái voltak a példaképeik, de most már velük harcolnak.

Alekszej arról beszélt, hogy ők nem isznak, egészséges életmódot folytatnak és harcművészetekkel foglalkoznak. „Az angolok viszont isznak és emiatt rossz harcosok” – fejtegette teljesen nyugodtan, hogy mi történik, amikor rivális szurkolók összecsapnak.

„Oroszország és Lengyelország áll már a huligánliga csúcsán, az angolok visszaestek” – mondta egy másik verekedős drukker, Andrej.

Egy Molodoj, azaz Fiatal névre hallgató drukker arról beszélt, hogyan mentek neki az angoloknak: „amikor rájöttek, hogy csak néhányan vagyunk, akkor szemtelenné váltak és lerohantak. Tiszta brit stílus. De ez az ő joguk, az, hogy mi kevesen vagyunk a mi bajunk” – mondta.

„A britek állatoknak neveznek minket és azt mondják, hogy az ő drukkereik között nők és gyerekek voltak. Persze tudjuk, hogy a britek távolról sem gyerekek” – írta az Orjoli Mészárosok című oldalon egy huligán, aki a hétvégén Marseille-ben járt.

Bár a nyugati média azzal vádolja az orosz hatóságokat, hogy szemet hunynak az erőszak fölött, valójában egyre bővülő feketelistával tiltják el a stadionokból a legrenitensebb rendbontókat. Ezért a furcsa módon az erőszakot életformaként megélő huligánok a rivális drukkerekkel a városok határában találkoznak és verekszenek.

Az erőszakot az úgynevezett „cégek”, „firmák” szervezik, azt videóra veszik, majd még ki is elemzik.

Bár az oroszok úgy érezhetik, azzal, hogy megfutamodásra késztették az eddig az európai városokban randalírozó angolokat, könnyen vereséggé válhat a győzelem: ha bármilyen további rendbontással vádolják meg őket, aminek ellenfeleik csak örülnének, akkor az UEFA hazaküldi a tornáról az orosz válogatottat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×