eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Mentenék az ellentmondásos kereskedelmi alkut

Az Európai Unió és az Egyesült Államok versenyt fut az idővel, hogy sínen tartsa a nagy vitát kiváltó transzatlanti kereskedelmi egyezményről folyó tárgyalásokat. Az úgynevezett TTIP a bírálók szerint aláásná az egészségügyi rendszereket és a nemzetközi cégeket a kormányok fölé helyezné.

TTIP, vagyis Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség – miközben Európa nagy része a migránsproblémával, Nagy-Britannia pedig a Brexittel van elfoglalva amerikai és európai politikusok azon igyekeznek, hogy tető alá hozzák az átfogó kereskedelmi egyezményt.

A TTIP-t azonban éles bírálatok érik az Atlanti-óceán mindkét oldalán. Európában sokan attól tartanak, hogy a nagyhatalmú nemzetközi cégek a jövőben beperelhetik a kormányokat, ha azok számukra hátrányos döntéseket hoznak. A szakszervezetek szerint sérülhetnek a dolgozók jogai és rosszabb lehet az egészségügyi ellátás.

Barack Obama és európai szövetségesei ennek az ellenkezőjét állítják és azt mondják, hogy munkahelyek százezrei jönnek létre. Ennek ellenére tömegek tüntettek a terv ellen az amerikai elnök legutóbbi, németországi látogatásán.

A német szociáldemokraták mellett a francia kormány és az önkormányzatok – a francia polgármesterek szövetsége is határozottan ellenzi a formálódó szabadkereskedelmi alkut.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a héten Párizsban járt, hogy megpróbálja meggyőzni a polgármestereket és felszólította a 28 uniós tagállamot, hogy a júniusi EU-csúcson erősítsék meg, hogy támogatják a TTIP-t.

„Az egyezmény előnyöket hoz az európai gazdaságnak, a kis- és közepes méretű cégeknek, anélkül, hogy aláásná az elfogadott szabványokat” – idézte Junckert a Financial Times, amely megjegyezte, hogy politikai körökben is lelohadt Európában a TTIP iránti lelkesedés.

Közben Stockholmban az amerikai elnök kereskedelmi főmegbízottja, Michael Froman próbálta jobb belátásra bírni az európaiakat: ha az idén nem fejezik be a tárgyalásokat, akkor nem lesz „B-terv”. „Vagy együtt dolgozunk, hogy meghatározzuk a szabályokat a világ számára vagy másokra hagyjuk ezt” – figyelmeztette partnereit.

A szabadkereskedők számára azonban fejfájást okoz az amerikai elnökválasztási kampány. Donald Trump, a de facto republikánus jelölt protekcionista jelszavakra építi kampányát és valószínű demokrata ellenfele, Hillary Clinton is megvonta támogatását egy az európaihoz hasonló, ázsiai kereskedelmi alkutól.

Az óra ketyeg, Barack Obama elnökségéből már csak hónapok vannak hátra, és a TTIP-t támogató amerikai és európai politikusok szerint ha az év végéig nincs alku, akkor elúszik a lehetőség – aminek sokan örülnének.

Franciaországban különösen a mezőgazdaságban dolgozók aggódnak a TTIP miatt. Őket nem más, mint Hollande elnök próbálta megnyugtatni: „nem áldozzuk fel az érdekeinket egy alkuért” – mondta. Németországban pedig Sigmar Gabriel alkancellár bírálta nyíltan az egyezményt támogató Angela Merkelt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×