eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin

Kapósak lettek a Moszad-feliratos ajándéktárgyak

A Hamász egyik vezetőjének meggyilkolása után megnőtt a kereslet az izraeli titkosszolgálat, a Moszad nevét viselő emléktárgyak iránt, és a korábbinál többen jelentkeznek a szervezetbe. Izrael az ügyben továbbra is hallgat, és az ügynökség nem kommentálja azokat a vádakat, hogy emberei gyilkolták meg a férfit egy dubaji szállodai szobában.

Miközben a világ egyes részein megvetéssel beszélnek a Mahmúd al-Mabhuh Hamász-vezér meggyilkolásával vádolt izraeli titkosszolgálatról, Izraelben valóságos Moszad-mánia tört ki. A boltokban keresettek a Moszad-feliratú szuvenírek, és slágercikké váltak azok a szemüvegkeretek, amelyeket az állítólagos tettesek viseltek.

Egyre jobban fogynak a Moszad-pólók, miközben az ügynökséget elárasztották a jelentkezők. Történik mindez annak ellenére, hogy a Moszad honlapján fél éve nem jelent meg új álláshirdetés - jegyzi meg a The Times.

Egy, az oldalon található általános leírásból azonban kiderül, hogy kinek van esélye arra, hogy ügynök lehessen. "Ha ön intelligens, kifinomult, el tudja bűvölni az embereket és tud hatni rájuk, akkor sikeres lehet a nemzet számára fontos misszióban" - szól a leírás, amely szerint a jelentkezőnek minimum két idegen nyelvet kell beszélnie, hasznos, ha van külföldi tapasztalata, és azonnal munkába tud állni.

Miközben Izraelben sokan sikerként ünneplik az akciót - annak ellenére, hogy ahhoz izraeli, és más országok polgárainak személyazonosságát lopták el -, külföldön még Izrael szövetségesei is dühösek. Bár az európai országok nem vádolták meg nyíltan a zsidó államot, de emlékeztették, hogy elégedetlenek, amiért a dubaji akció végrehatóinak többsége hamis európai útlevéllel utazott.

A dubaji rendőrség szerint al-Mabhuhot erős szerrel kábították el halála előtt, ami megbénította, így nem tudott ellenállni. Emiatt tűnhetett úgy, hogy természetes körülmények között halt meg, mert nem tanúsított ellenállást. Az anyag azonban nem csökkenti a fájdalmat, al-Mabhuh tehát pontosan tudta, mi történik vele, amikor megfojtották egy párnával.

Hétfőn a dubai hatóságok azt állították, hogy az akció végrehajtóinak egy része az Egyesült Államokba és Izraelbe távozott a gyilkosság után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×