Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Baj van: nem fogy elég sör!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákiában tavaly ismét csökkent a sörfogyasztás. A tendencia 2002 óta változatlan.

A Szlovákiai Sörgyártók Szövetségének első adatai szerint 2009-ben a sörfogyasztás az előző évhez viszonyítva csaknem nyolc százalékkal csökkent. Egy főre átszámítva az átlagos sörfogyasztás 78 liter volt - a rekordévnek számító 2002-eshez viszonyítva ez 16 literrel kevesebb.

A szakemberek szerint a fogyasztás visszaesésének elsősorban gazdasági okai vannak, a válság idején ugyanis az emberek kevesebbet költenek élvezeti cikkekre.

A legnagyobb visszaesést a csapolt sörök fogyasztásánál jegyezték fel, az üveges sör eladása szinte alig csökkent. Míg 2002-ben az összes eladott sör 45 százalékát hordókból csapolták, tavaly ez az arány 39 százalékra esett vissza.

A fogyasztók főleg az olcsóbb, 10 fokos söröket vásárolták, az összes eladott sör 80 százaléka volt ilyen. Emelkedett viszont a műanyag palackokban eladott sör mennyisége, a másfél literes flakonok egyre népszerűbbek fogyasztók körében.

A sörfogyasztás visszaesésére leginkább az étterem és vendéglőtulajdonosok panaszkodnak, sörforgalmuk tavaly több mint egyharmaddal csökkent. A Sörgyártók Szövetségének vezetői szerint nem elszigetelt jelenségről van szó, tavaly sör fogyasztása érezhetően csökkent a Szlovákiával szomszédos országokban is, főleg a sörnagyhatalomnak számító Csehországban, de érezhető volt a visszaesés Lengyelországban és Ukrajnában is.