eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

Több ezren vonultak Párizs utcáira

Több ezer ember tüntetett vasárnap Párizsban az abortusz ellen. A demonstrációra több amerikai, nyugat - és közép-kelet-európai országból érkeztek delegációk. Az abortuszellenes szervezetek évek óta azt követelik a francia egészségügyi hatóságoktól, hogy tájékoztassák a nőket az abortusszal járó testi és pszichés problémákról, mindezzel párhuzamosan pedig több olyan struktúrát is létrehoztak, ahol a gyermeküket mégis megszülni akaró nőket fogadnak be.

"Ne öljetek meg! Hagyjátok meg az életemet! Életpárti törvényeket!" - ilyen és ezekhez hasonló feliratokkal vonult fel több ezer ember vasárnap Párizs utcáin az abortusz ellen, illetve a megszületendő életek mellett tüntetve. A rendőrség szerint az akción mintegy háromezren, a szervezők szerint viszont több mint húszezren vettek részt.

A megmozdulásra, amelyet a főszervező, "Felvonulás az életért" nevű egyesület szándékosan a francia törvényhozás által éppen 35 évvel ezelőtt elfogadott abortusztörvény napjára, január 17-ére időzített, nem csak a fővárosból, hanem az ország minden tájáról, sőt az Egyesült Államokból, illetve több nyugat- és közép-kelet-európai országból, például Lengyelországból és Romániából is érkeztek delegációk.

A rendezvényen felszólaló nők az abortuszt "tragikus kudarcnak" nevezték, amely szerintük folyamatosan csökkenti az élet iránti tiszteletet és növeli a nők szenvedéseit. "Az ártatlan életek kioltását és nem az édesanyákat ítéljük el, akik sokszor a kétségbeesés határán, elképesztő lelki szenvedések között, sőt gyakran társadalmi nyomásra döntenek az abortusz mellett" - fogalmazott az egyik résztvevő.

"Messze van még ugyan, de eljön az idő, amikor a társadalom minden magzatot a fogantatásától kezdve védeni fog, amikor minden anyát meghallgat és támogat, és amikor az apák felismerik szerepük fontosságát" - mondta beszédében az "Életvédő egyetemisták" szóvivője, aki úgy vélte: a jövendő generációk előtt a társadalomnak egyszer majd számot kell adnia az elmúlt 35 évben kioltott ártatlan életekért és a lelkileg megnyomorított édesanyákért.

Mások az abortuszellenes szervezetek által évek óta hangoztatott követeléseket ismételték meg, mely szerint a hatóságoknak tájékoztatniuk kellene a nőket az abortuszt követő testi és pszichés problémákról. Mindezzel párhuzamosan olyan befogadó központok létrehozását is szorgalmazták, ahol a gyermeket váró, de nehézségekkel küzdő családok, esetleg egyedül élő nők tanácsot és konkrét segítséget kaphatnak.

A szervezők a részvétel alapján "hatalmas győzelemként" értékelték az idei tüntetést, amelyet egyébként hat évvel ezelőtt rendeztek meg először, és az abortusz társadalmi megítélésének a változását látják abban is, hogy az életvédőknek tavaly több törvénytervezetet is sikerült meghiúsítaniuk. Az egyik a bábaasszonyoknak is lehetőséget adott volna az abortusz végrehajtására, a másik az orvostanhallgatókat arra kötelezte volna, hogy a magzatelvétel technikáit már az egyetemen elsajátítsák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×