eur:
392.69
usd:
366.01
bux:
66453.28
2024. április 26. péntek Ervin

Bármely mobilkészüléket le lehet hallgatni

Hálózati szinten gyakorlatilag bárkinek a telefonhívásai lehallgathatók, készüléke típusától és márkájától függetlenül - mondta az InfoRádiónak a Mobilarena.hu főszerkesztője. Hozzátette: a Blackberry telefonokat azért tartják biztonságosabbnak a többinél, mert a küldött e-maileket már maga a készülék titkosítja. Az amerikai hírszerzés azonban ezt a kódolást is ismeri.

Khell Bogdán szerint, a lehallgatások nem közvetlenül a készülékek feltörésével történnek, hanem a titkosszolgálatok a hálózaton keresztül tudják befogni a telefonbeszélgetéseket. Legtöbbször a szolgáltatón keresztül tudják lehallgatni a hívásokat, majd azokból információkat kinyerni.

Nemrég arról cikkezett a sajtó, hogy a Lenovo fel akarja vásárolni a Blackberryt, mivel a cég készülékeinek titkosítását még a kínai hackerek sem tudták feltörni. A Mobilarena.hu főszerkesztője kiemelte, ez nem a telefonhívásokra, hanem az adatforgalomra vonatkozik, ugyanis például az e-maileket más módon továbbítja a készülék. Az e-mail titkosított formában megy végig a hálózaton, egészen a címzettig. A titkosítási kulcsot csak a telefonok és a Blackberry szerverei ismerik - de ezek nagyon jól védettek.

A rendszert nagyon nehéz lehallgatni, többek közt ezért is bíznak benne az amerikai magas rangú tisztviselők és cégvezetők.

Khell Bogdán elmondta, a magyar kormányzati szervek közötti adatforgalom titkosítása Tetra-technológiával valósul meg, amely egy speciális rendszer, de ha elérhető, sok rendszerrel kompatibilis és nagyszámban gyártott készüléket keresünk, akkor a Blackberry a legjobb a piacon. A Mobilarena.hu főszerkesztője kiemelte, a mobilgyártó sokáig úgy hirdette termékét, hogy ez a szabvány látja el az amerikai állami szervek közötti titkosítási is. Ebből az következik, hogy ők ismerik ezt a rendszert, csak nagy erőfeszítések kellenek ahhoz, hogy fel tudják törni - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×