Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bármely mobilkészüléket le lehet hallgatni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hálózati szinten gyakorlatilag bárkinek a telefonhívásai lehallgathatók, készüléke típusától és márkájától függetlenül - mondta az InfoRádiónak a Mobilarena.hu főszerkesztője. Hozzátette: a Blackberry telefonokat azért tartják biztonságosabbnak a többinél, mert a küldött e-maileket már maga a készülék titkosítja. Az amerikai hírszerzés azonban ezt a kódolást is ismeri.

Khell Bogdán szerint, a lehallgatások nem közvetlenül a készülékek feltörésével történnek, hanem a titkosszolgálatok a hálózaton keresztül tudják befogni a telefonbeszélgetéseket. Legtöbbször a szolgáltatón keresztül tudják lehallgatni a hívásokat, majd azokból információkat kinyerni.

Nemrég arról cikkezett a sajtó, hogy a Lenovo fel akarja vásárolni a Blackberryt, mivel a cég készülékeinek titkosítását még a kínai hackerek sem tudták feltörni. A Mobilarena.hu főszerkesztője kiemelte, ez nem a telefonhívásokra, hanem az adatforgalomra vonatkozik, ugyanis például az e-maileket más módon továbbítja a készülék. Az e-mail titkosított formában megy végig a hálózaton, egészen a címzettig. A titkosítási kulcsot csak a telefonok és a Blackberry szerverei ismerik - de ezek nagyon jól védettek.

A rendszert nagyon nehéz lehallgatni, többek közt ezért is bíznak benne az amerikai magas rangú tisztviselők és cégvezetők.

Khell Bogdán elmondta, a magyar kormányzati szervek közötti adatforgalom titkosítása Tetra-technológiával valósul meg, amely egy speciális rendszer, de ha elérhető, sok rendszerrel kompatibilis és nagyszámban gyártott készüléket keresünk, akkor a Blackberry a legjobb a piacon. A Mobilarena.hu főszerkesztője kiemelte, a mobilgyártó sokáig úgy hirdette termékét, hogy ez a szabvány látja el az amerikai állami szervek közötti titkosítási is. Ebből az következik, hogy ők ismerik ezt a rendszert, csak nagy erőfeszítések kellenek ahhoz, hogy fel tudják törni - tette hozzá.