eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

Visszatért a Földre a Dragon

Visszatért a Földre a Dragon: az első magánűrhajó ejtőernyős fékezéssel a Csendes-óceánba csobbant csütörtökön 17 óra 42 perckor a mexikói partok magasságában - jelentette be a NASA.

A SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) amerikai cég gyártotta, ember nélküli űrjármű hét napon át végzett kísérleteket és 554 kilogramm terhet szállított a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Dragon a tervezettnél két perccel korábban érintette a vizet a SpaceX kaliforniai irányító központja szerint. Az űreszköz 44 percig zuhant, miután lekapcsolták az ISS-ről. Nyolc perccel a vízre szállás előtt három, egyenként 47 méter átmérőjű óriás ejtőernyő fékezte le a sebességét. A tervezett helyen csobbant az óceánba: a mexikói partokról 900 kilométernyire.

Az űrjármű 660 kilogrammos teherrel tért vissza a Földre. A NASA szerint a Dragon öt napot, 16 órát és öt percet töltött a Nemzetközi Űrállomáson. Az összekapcsolás május 25-én történt. A NASA űrsikló-flottájának tavalyi "nyugdíjazása" után az első magánűrhajót május 22-én indították - többszöri halasztás után - Falcon-9 hordozórakétával a floridai Cape Canaveralból az űrállomásra.

A kaliforniai SpaceX vállalat és a NASA közötti megállapodás alapján a Dragon a következő négy évben 12 alkalommal visz fuvart az ISS-re, és az űrhivatal 1,6 milliárd dollárt fizet ezért.

A NASA az űrrepülőgépek kivonása után a magánszektorhoz fordult segítségért, több százmillió dollárral támogatva annak fejlesztéseit. A lehetőséggel élni kíván a Sierra Nevada, a Blue Origin, az Orbital és a Boeing is. A riválisok közül a SpaceX volt az első, amely 2010 december 9-én képes volt űrhajót Föld körüli pályára állítani, majd onnan biztonságosan visszahozni.

A 6 tonna tömegű, 5,9 méter hosszú és 3,6 méter átmérőjű Dragon a közeljövőben teherűrhajóként fog szolgálni. Jelenleg orosz, európai és japán teherűrhajók szolgálják ki az ISS-t. A SpaceX tervei szerint 2014-ben már embereket is szállíthat a Dragon a Nemzetközi Űrállomásra.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×