eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

Bolyai-díj idén hatodszor

Május 22-én a Nemzeti Színházban adják át a Bolyai János Alkotói Díjat, Magyarország legrangosabb civil tudományos elismerését. A díjbizottság elnöke Schmitt Pál köztársasági elnök - hangzott el az alapítók budapesti sajtótájékoztatóján.

A világhírű matematikusról elnevezett díjat négy üzletember, Somody Imre, Karsai Béla, Lantos Csaba és Várkonyi Attila alapította. Először 2000-ben adták át. A kezdeményezéshez 2001-ben csatlakozott Alexander Brody, a Reklám Világszövetség korábbi elnöke.

Az alapító okirat szerint ez a kétévente odaítélt, politikailag független, jelenleg 100 ezer eurós elismerés nem kötődik tudományterülethez. Olyan magyar tudósok kaphatják meg, akik nemzetközi szinten is kimagasló eredményt értek el a munkájukban. Bolyai-díjban részesült eddig Ritoók Zsigmond ókorkutató, Lovász László matematikus, Bor Zsolt lézerfizikus, Roska Tamás kutatóprofesszor és Freund Tamás agykutató.

A díjat gondozó alapítvány kuratóriumának elnöke a Magyar Innovációs Szövetség vezetője és egyben a Szegedi Tudományegyetem rektora. Szabó Gábor elmondta: a 15 fős díjbizottság hét tagját az alapítók, hét tagját pedig a Magyar Tudományos Akadémia delegálja. A testület vezetője a mindenkori köztársasági elnök - az idén tehát Schmitt Pál -, a tagok névsora és a díjazott kiléte azonban a díjátadó ünnepségig titkos.

Szabó Gábor szerint a díj exkluzivitását részben az adja, hogy csak kétévente ítélik oda és csak egy ember kaphatja meg. Az Erste Bank, a Carnation kommunikációs ügynökség és a Légli Borászat által támogatott elismerést május 22-én a Nemzeti Színházban adják át, az ünnepséget az m2 élőben közvetíti.

A sikert és az eredményeket nem irigyelni, hanem bátorítani, ünnepelni, anyagilag és erkölcsileg is támogatni kell - hangsúlyozta az egyik alapító, Várkonyi Attila. Az első Bolyai-díjas, Freund Tamás arról beszélt, hogy rendkívül sokat köszönhet ennek a díjnak, amelynek komoly szerepe van abban, hogy a média figyelme a tudomány felé fordult. A kutató egyébként májusban veszi át szakterülete legrangosabb nemzetközi elismerését, az úgynevezett Agy-díjat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×