eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Lausanne, 2018. július 18.Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a NOB végrehajtó bizottságának ülésén a világszervezetl lausanne-i székházában 2018. július 18-án. (MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)
Nyitókép: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott

A NOB-elnök elmagyarázta, mi a gond a busás bónuszokkal

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke nyíltan bírálta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (WA), amiért pénzdíjat ajánlott fel a sportág párizsi olimpiai bajnokainak.

„Nem a pénzdíjról van itt vita, mert díjazás évtizedek óta létezik” – jelentette ki pénteken egy sajtóeseményen a NOB vezetője, hozzátéve, hogy a jutalmakat hagyományosan a nemzeti olimpiai bizottságok, kormányok, szponzorok adják az olimpián elért eredményekért és nem a sportági szövetségek, mert ez nem feladatuk. „Ez a kérdés elsősorban arról szól, hogy miként támogathatjuk a legmegfelelőbb módon a sportolókat.”

A német sportvezető hangsúlyozta, hogy a NOB olimpiai bevételeinek 90 százalékát visszaforgatják, s ennek elsősorban a nemzetközi sportági szövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok a haszonélvezői,

a szövetségeknek pedig ezen bevételeikből a hátrányosabb helyzetű országok sportolóit kellene támogatniuk, és nem növelni a különbséget az atléták között.

„A szövetségek feladata az, hogy mindent megtegyenek e szakadék csökkentéséért, ami a szerencsésebb, kivételes helyzetű országok és a kevésbé szerencsésebbek között tátong. Ez adja a vitát a WA döntésével kapcsolatban” – mondta Bach.

Sebastian Coe, a WA elnöke közel egy hónapja jelentette be, hogy számonként 50 ezer dollár jutalmat ad a párizsi játékok valamennyi aranyérmesének, s erre 2,4 millió dollárt különít el a NOB-tól a WA-nak járó összegből.

Az atléták üdvözölték a döntést, ugyanakkor más sportágak és nemzeti olimpiai bizottságok irányából éles kritikákat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban. A Brit Olimpiai Bizottság első embere például azt hangoztatta, a WA-nak nem lett volna szabad úgy meghoznia egy ilyen döntést úgy, hogy nem egyeztetett róla más sportágakkal, illetve a NOB-bal. David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke pedig azt emelte ki, hogy a WA eljárása ellenkezik az olimpiai eszmével.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×